Sport

Odbojkašice Srbije šampionke svijeta (FOTO)

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije prvi put u istoriji osvojila je Svjetsko prvenstvo.

Odbojkašice Srbije pobijedile su Italiju i postale šampionke Svjetskog prvenstva u Јapanu sa 3:2, po setovima 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12.


Srpkinje su ispisale istoriju i postale svjetske prvakinje prvi put u svojoj istoriji, te spriječile Italijanke da to urade po drugi put.

Odbojkašice su uspjele da se oporave i da, nakon što su zaostajale u setovima dva puta, dođu do preokreta i do nevjerovatnog uspjeha.

Srpkinje su potvrdile klasu jer su, poslije osvajanja Evropskog prvenstva 2017, sada osvojile i Svjetsko.


One su slavile u veoma dramatičnom meču koji je bukvalno nemoguće opisati riječima i, poslije velike drame, okitile se zlatom.

Јako zgrčeno i uspavano su ušle u meč, prije svih Tijana Bošković, koja se budila polako, ali sigurno, i bila ključna za pobjedu u završnici meča.

Italija je imala perfektan prijem u prvom dijelu igre i nije dopuštala Srbiji da dođe do lakih poena preko kontre, a Paola Egonu je prenijela dobru formu iz polufinala na finalni meč. Srbija je uhvatila bolji ritam u završnici, ali prekasno i Italija je povela sa 1-0.

Drugi set počeo je drastično drugačije nego prvi – Brankica Mihajlović je bila razigrana, Bianka Buša neumoljiva na servisu, ali i prijemu, i Srpkinje su lako gradile prednost. Na kraju ubjedljiva razlika i mnogo bolja igra nego u prvom setu, što je bilo najbitnije.

S dobrom igrom iz prethodnog seta Srpkinje su nastavile i u narednom i njegovom sredinom se "odlijepile" na velikih +6. Ipak, Italija se približavala korak po korak. Ključni momenat tog dijela igre desio se pri rezultatu 21:19 kada je Stefana Veljković bila jako blizu asa, ali su se Italijanke nekako izvukle. Od tog trenutka "iskočila" je Egonu i Italija je povela sa velikih 2-1.

Selektor Terzić nije klonuo duhom ni u jednom trenutku meča i konstantno je hrabrio svoje izabranice govoreći im da je najbitnije da one poprave igru, da serviraju svoje servise i da se ne predaju.

Savjet iskusnog selektora one su poslušale, a Maja Ognjenović je krenula da "sili" lopte na Tijanu Bošković, kao što je to očekivano da radi od početka meča.  Njena genijalnost je Srbiji donosila dobre pozicije, a Tijana je sve češće i češće poentirala, dok se s vremena na vrijeme u toj kategoriji javljaja i Brankica.

Prednost Srbije krenula da "curi" krajem četvrtog seta, ali Italijanke ovoga puta nisu imale snage za novi preokret.

Taj-brejk je odlučivao novog svjetskog prvaka.

Srpkinje su ponovo u set ušle stegnuto, a Boškovićeva je poentirala kada je bilo bitno, da Italijanke ne odu na nedostižnu prednost. Srbija se vraćala, Italija dolazila do novog vođstva, ali je onda uslijedila serija Srpkinja od 3:1 i novo vođstvo.

Igralo se poen za poen, što je sigurno više odgovaralo Srbiji, ali je donosilo strepnju prilikom svakog poena.

Pri 13:12 nsrpske odbojkašice su imale priliku da dođu do dvije meč lopte, ali je nastao problem. Ipak, poslije dešavanja koja se ne mogu riječima opisati, Maja Ognjenović je majstorijom došla do poena. U narednom poenu Mirijam Sila je napravila prelaz, a Srbija postala najbolja na planeti.


Najefikasnija u dresu Srbije bila je Tijana Bošković sa 26 poena, a pratila ju je Brankica Mihajlović sa 19. Po deset imale su "iks-faktor" Stefana Veljković i Milena Rašić, osam je upisala Maja Ognjenović, a dva manje Bianka Buša.

Moraju se istaći i po dva bloka Ognjenovićeve i Buše, kao i tri Rašićeve.

Na drugoj strani nestvarna Paola Egonu opet je dominirala i ovaj meč je završila sa 33 poena. Luća Boesti imala je 14, a Mirijam Sila deset, jedan više od Ane Danesi.

Što se timske statistike tiče Srbija je ostvarila po tri poena više iz napada i bloka, a dva poena više je zabilježila asovima.

Srpkinje su načinile i šest grešaka manje, a na kraju su osvojile 109 poena naspram 94 od strane protivnika.

Medalju je dobila i Bojana Milenković, koja je u prvoj grupnoj fazi doživela tešku povredu kojom je okončala SP.

U utakmici za treće mjesto, odbojkašice Kine savladale su selekciju Holandije sa 3:0, po setovima 25:22, 25:19 i 25:14.

Srpska odbojkašica Tijana Bošković proglašena je za najbolju igračicu Svetskog prvenstva u Japanu, na kome je Srbija osvojila zlatnu medalju. U idealnom timu šampionata je samo jedna srpska reprezentativka Milena Rašić.


Predsjednik Vučić čestitao pobjedu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Tviter nalogu čestitao je odbojkašicama titulu svjetskih šamiona.

 

Izvor: RTRS/Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog