Vijesti

Spasojević: Broj krivičnih djela manji za 23 odsto u odnosu na 2017. godinu

Načelnik Policijske uprave /PU/ Banjaluka Željko Spasojević rekao je da je na području ove uprave u devet mjeseci ove godine evidentirano 1.561 krivično djelo, što je manje za 23,2 odsto nego u istom periodu lani, kada su bila evidentirana 2.033 krivična djela.

Spasojević je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ukupno riješeno 82,4 odsto svih krivičnih djela, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada je riješenost iznosila 79,6 odsto.

On je istakao da je evidentirano 726 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao i 937 prekršaja javnog reda i mira.

"Evidentirano je 2.850 saobraćajnih nezgoda, što je više za 8,1 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 2.636 saobraćajnih nezgoda", naveo je Spasojević.

On je rekao da je realizovano 18 akcija iz oblasti kriminaliteta, 17 akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i 44 akcije iz oblasti javnog reda i mira.

"Uspješno je obezbijeđeno 538 javnih okupljanja i 692 sportske priredbe", naveo je on i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ova uprava.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Banjaluka Darko Novković rekao je da je za devet mjeseci u oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 1.291 krivično djelo, što je manje za 23,2 odsto u odnosu na uporedni period.

"Riješenost ovih krivičnih djela iznosila je 79,8 odsto. Evidentirano je 788 krivičnih djela protiv imovine, što je manje za 33,1 odsto u odnosu na lani, a značajno je i smanjenje krivičnih djela razbojništava za 18,8 odsto, teških krađa za 20,2 odsto, krađa za 37,7 odsto i otuđenja motornih vozila za 16,7 odsto", rekao je Novković.

Za devet mjeseci prijavljeno je 109 krivičnih djela protiv života i tijela, što je više za 5,8 odsto u odnosu na isti period lani, a najbrojnija krivična djela u toj oblasti su tjelesne povrede.

"Rasvijetljenost ovih krivičnih djela je vrlo visoka i iznosila je 95,5 odsto", rekao je Novković.

Kada je riječ o zloupotrebi droge, Novković je naglasio da su otkrivena 43 krivična djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljen 41 izvještaj, kojima je obuhvaćeno 56 osumnjičenih.

"Podnesena su 103 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", naveo je Novković, napomenuvši da je oduzeto 13,8 kilograma marihuane, oko 238 grama amfetamina, oko 21 gram kokaina.

Govoreći o privrednom kriminalitetu, on je istakao da je otkriveno 141 krivično djelo i podneseno 77 izvještaja protiv 96 osumnjičenih lica.

"Izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 6,1 miliona KM", rekao je Novković i naglasio da je osam akcija iz oblasti kriminaliteta sprovedeno primjenom posebnih istražnih radnji i mjera, koje su rezultovale rasvjetljavanjem više krivičnih djela i procesuiranjem više izvršilaca.

Kada je riječ o drugom licu koje je učestvovalo u napadu na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića i nalazi se u bjekstvu, Novković je rekao da PU Banjaluka pod nadzorom Okružnog tužilaštva preduzima sve radnje i mjere na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, ali da o tome za sada ne može iznositi više detalja, jer je istraga u toku.

Načelnik Sektora policije u PU Banjaluka Radenko Stakić rekao je da je za devet mjeseci ove godine prekršaje iz oblasti narušavanja javnog reda i mira počinilo 1.011 lica, među kojima je 137 povratnika i 16 maloljetnika.

On je naveo da je u saobraćajnim nezgodama u pomenutom periodu 26 lica smrtno stradalo, za razliku od lani, kada je poginulo 21 lice.

"U devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama teško je povrijeđeno 100 lica", rekao je Stakić.

On je dodao da je iz saobraćaja isključeno 613 vozila i 3.006 vozača, među kojima 2.486 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Govoreći o slučaju kombi vozila iz koga nepoznate osobe navodno mame i vrbuju djecu po banjalučkim naseljima, Stakić je rekao da policija u okviru redovnih poslova i zadataka obilazi ustanove u kojima boravi veći broj djece.

On je poručio da građani mogu i da evidentiraju registarske tablice pomenutih vozila i to prijave najbližoj policijskoj stanici kako bi se identifikovali počinioci.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog