Svijet

Pet činjenica o najvećem mostu na svijetu u Kini (VIDEO)

Najveći most na svijetu, koji povezuje Hong Kong i Makao sa kontinentalnom Kinom, nakon devet godina gradnje danas je svečano otvoren.

Ceremoniji u Džuhaju su prisustvovali predsjednik Kine Si Đinping i izvršni direktor Hong Konga Keri Lam. Most će sutra biti pušten za saobraćaj.


Kao najduži most ovog tipa, koji se proteže na 55 kilometara, most Hong Kong-Džuhaj-Makau od 20 milijardi dolara je takođe jedan od najneobičnijih puteva na svijetu. 

Pet zanimljivih stvari o mostu:

1. Praćenje pulsa i krvnog pritiska

Prelaskom mosta vozačima će se pratiti puls i krvni pritisak. Informacije će potom biti poslate u kontrolni centar mosta. Mediji u Hong Kongu takođe su javili da će kamere pratiti vozače sve dok ne pređu most. Ako vozač "zijevne" više od tri puta za 20 sekundi, kamera će "podići upozorenje".

2. Posebne dozvole

Iako je cilj ovog mosta da se autonomni regioni Hong Konga i Makau približe kopnenom dijelu Kine, on će biti dostupan samo odabranim pojedincima.

Ljudima iz Hong Konga će biti potrebne posebne dozvole za vožnju preko mosta. Postoje izvještaji da će dugoročne dozvole za prelazak iz Hong Konga u Džuhaj biti odobrene ljudima koji ispunjavaju stroge kriterijume, kao što su plaćanje značajnih poreza u Kini, doniranje velikih novčanih sredstava u dobrotvorne svrhe južnoj kineskoj provinciji Guangdong ili onima koji su članovi jedne od nekoliko političkih organizacija. Na mostu neće biti javnog prijevoza.

3. Kontroverza

U Hong Kongu su se žalili na ograničeni pristup mosta. "Ovako velika ulaganja koja koriste novac poreskih obveznika u Hong Kongu ... a u suštini to nama nije otvoreno", piše u jednom komentaru na veb stranici "South China Morning Posta".

Pro-demokratski zakonodavac Edi Ču opisao je most kao "politički vođeni mega-projekat bez hitne potrebe." Još jedan most izgrađen je između obližnjeg Šenzena i Džungšan, sjeverno od Džuhaja, što znači da će do 2030. godine saobraćaj značajno opasti na Hong Kong-Džuhaj-Makau mostu. "U suštini to je suvišno", rekao je.

4. Koja strana?

U Hong Kongu i Makau, vozači putuju lijevom stranom, a u cijeloj Kini, vozači putuju sa desne strane.

Pošto most pripada teritoriji kopnene Kine, vozači će morati da putuju desnom stranom cijelom dužinom prelaska mosta, a vozači iz Hong Konga će takođe morati da "poštuju zakone i propise kopna".

Kreativno rješenje ovog problema predložio je tim holandskih arhitekata, pri čemu će se automobili zaustavljati i mijenjati strane na specijalno napravljenoj tački spajanja prije nego što krenu  voziti preko mosta u Hong Kong.

5. Politika mosta

Most je dio kampanje za povezivanje Hong Konga i Makaa sa 11 kineskih gradova kako bi se formirala regija visoke tehnologije koja će biti konkurentna Silicijskoj dolini, području Velikog zaliva. 

Kritičari kažu da je most u iznosu od više milijardi dolara pokušaj integracije Hong Konga u Kinu. I Hong Kong i Makao su dio Kine, ali su posebni administrativni centri koji imaju vlastite vlade, pravne sisteme i politike. Postoji zabrinutost što ovaj most predstavlja znak želje Pekinga da  regione čvrsto drži pod kontrolom.

 

Izvor: theguardian

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog