Republika Srpska

Građani Srpske najviše novca troše na hranu

Porodice u Republici Srpskoj su u septembru najviše novca trošile na nabavku prehrane, u prosjeku 692 KM, te za stanovanje i komunalne usluge za koje su izdvajali 568 KM, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

Za prevoz, kako se navodi, bilo je potrebno izdvojiti 200 KM, za tekuće održavanje domaćinstva oko 105 KM, dok su odjeća i obuća koštali 137 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

"Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust povećane su za 0,3 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata dodaju da su najviše prosječne neto plate u septembru isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.421 KM, i bile su manje za 1,59 odsto u odnosu na avgustovsku platu, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 589 KM, što je više za 3,15 odsto u poređenju sa platom iz avgusta ove godine.

Niske prosječne neto plate u septembru primili su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu 592 KM, zatim u oblasti umjetnosti zabava i rekreacije 601 KM, u građevinarstvu 613 KM, trgovini 645 KM, te u djelatnosti poslovanja nekretninama 651 KM.

Prosječna septembarska neto plata zaposlenih u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 677 KM, te u prerađivačkoj industriji 693 KM.

Navedene prosječne neto plate isplaćene u septembru pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 31 do 37 odsto.

Iz Sindikata poručuju da troškovi života rastu zbog čega je u Republici Srpskoj što prije potrebno potpisati opšte i granske kolektivne ugovore, te povećanje plata i poboljšanje životnog standarda svim radnicima.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog