Politika

U parlamente sa samo nekoliko stotina glasova?!

Nakon nedavno održanih Opštih izbora u Bosni i Hercgovini, veliki broj zastupnika će ući u sazive državnog i entitetskih parlamenta BiH zahvaljujući kompenzacijskim mandatima.

Tako se kompenzacijske liste koriste tek nakon prebrojavanja glasova, te se iste na dan izbora ne mogu vidjeti, odnosno glasači ne mogu glasati za nekog iz te liste a upravo te liste su često ključne kod raspodjele mandata.

Blagodeti kompenzacijske liste iskoritiće SDP-ov kandidat Ivan Boban, koji u Parlament FBiH ulazi sa osvojenih 199 glasova.

Nešto bolji sa osvojenim glasovima je njegov kolega Munib Jusufović iz SBB-a, sa osvojenih 369 glasova koji takođe ulazi u Parlamenet FBiH.

Ipak, najveći pobjednik je Amer Obradović iz NB-a koji ulazi u Parlament FBiH sa osvojena 182 glasa. Njegova stranačka kolegica Dženana Hodžić osvojila je 362 glasa koja će takođe biti u novom sazivu PFBiH.

Što se tiče Narodne skupštine Republike Srpske, ubjedljivo najveći pobjednik je Miro Perkunić iz Zajedno za BiH sa osvojenih 187 glasova.

Pored njega, u NSRS zahvaljujući kompenzacijskoj listi će i Gordana Vidović iz PDP RS sa 340 glasova.

 

 

Frontal 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog