Kultura

Svaka knjiga ima svog kupca, ali najprodavanije su bile...

Iskusni izdavači kažu da svaka knjiga ima svog kupca, ali na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga bilo je dosta hitova poput dnevničkih zapisa Emira Kusturice, “Šta mi ovo treba”, koji je prodat u 10.000 primeraka ili “Sto mojih portreta” Matije Bećkovića.

Kao i posljednje tri, četiri godine i ovog puta najveće gužve bile su na štandovima Lagune i prema podacima posjetioci su najviše tražili novi roman Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”, najnovije djelo Haleda Hoseinija “Molitva moru”, “Hipi” Paola Koelja i “Čovjek po imenu Uve” švedskog pisca Fredrika Bakmana.

Ovo je do sada najbolje organizovan Sajam knjiga i rekao bih i da je najposjećeniji do sada, mada ćemo zvanične podatke tek dobiti – kazao je Dejan Papić, direktor Lagune.

Za svoju kuću Papić je rekao da nikada nije bila uspješnija i to je, smatra, rezultat izdavačke politike.

Od 70 naslova iz produkcije Vulkana, objavljenih između dva sajma, čitaoci su najviše kupovali “Devojka i noć” Gijoma Musoa, “Čovjek iz lavirinta” Donata Karizija, “Zauvijek moj dragi” Džodžo Mojesa i “Posljednja djevojka” Nadije Murad…

Štand Geopoetike bio je svojevrstan muzej, kojim je ovaj izdavač želio da podsjeti na 25-ogodišnje trajanja te izdavačke kuće.

Ipak, kupci su najviše tražili najnovije knjige: “Ubistvo Komtura” Harukija Murakamija, “Jedna priča” Džulijana Barnsa, “Nespokojni” Lin Ulman i “Razgovori s prijateljima” Sali Runi.

“Hari Poter i putovanje kroz istoriju magije” Džoan Rouling ubedljivo je najprodavanija knjiga na štandu Evrobuka. Za njom slijede “Tajni život velikih pisaca”, “Tajni život velikih reditelja” i triler “Nešto je u vodi” Ketrin Stedman.

Najprodavanije knjige Arhipelaga su romani Jelene Lengold “Odustajanje”, Havijera Serkasa “Hohštapler”, Majkla Kaningema “Sati”, knjiga eseja i sećanja Čarlsa Simića “Čudovište voli svoj lavirint”, kao i dve knjige Danila Kiša: “Peščanik” i “Enciklopedija mrtvih”.

Portalibrisovi čitaoci najviše su se interesovali za tri naslova iz različitih oblasti. Ljubitelji fantastike ludi su za “Jezomorom” Miloša Petkovića, poštovaoci ozbiljne književnosti zainteresovali su se za kinesku knjigu “Priče sa Tibeta”, a one koji očigledno vole popularnu nauku obradovala je knjiga Stanka Stojiljkovića “Sizif trećeg smera”.

Najprodavaniji naslov na štandu Čarobne knjige bio je 37. album stripa “Asteriks”, na drugom i trećem mestu su 12. i 1. knjiga istog serijala sa po tri epizode o ovom junaku.

Veliku pažnju čitalaca privukao je i ciklus “Saga o vješcu” Andžeja Sapkovskog, čije knjige se po prodaji nalaze u samom vrhu, a odmah za njima je trilogija “O carstvu”, jedan od najznačajnijih serijala Isaka Asimova.

Zanimljiv je bio podatak koji smo dobili kod Pčelice, uspešnog izdavača knjiga za decu i mlade da im se najviše prodaje tinejdžerski roman “Mi deca sa stanice ZOO” Kristijan F, a zatim “Moje malo pozorište sa lutkicama za prste” i “Crtamo korak po korak, učenje crtanja u šest jednostavnih koraka” Mladena Anđelkovića.

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog