BiH

Poslodavci sve teže dolaze do kvalifikovane i sposobne radne snage

Na tržištu rada u BiH u prvoj polovini ove godine najtraženiji su bili trgovci, konobari, građevinski i radnici u proizvodnji, pokazala je najnovija analiza portala Posao.ba.

Slijede agenti u pozivnim centrima, komercijalisti i unapređivači prodaje, vozači, programeri/softver developeri, kuvari i električari.

U odnosu na prošlu godinu, došlo je do promjene, pa se sada na drugom i trećem mjestu nalaze zanimanja konobar i građevinski radnik, a lane su na ovim pozicijama bili kol-agent i komercijalista, odnosno unapređivač prodaje.

Takođe, na četvrtom mjestu ove godine nalazi se zanimanje radnik u proizvodnji, dok je na istoj ovoj poziciji u 2017. bilo zanimanje vozač.

– Bitno je napomenuti da su zanimanja kol-agent, komercijalista, softver-developer, vozač, i dalje veoma tražena, pa se njihov udio u odnosu na ukupan broj oglasa i povećao. Međutim, na listi najtraženijih zanimanja prestigla su ih druga zanimanja, i to najvjerovatnije zbog uticaja potražnje za radnicima iz inostranstva – navodi se u pomenutoj analizi.

U prvoj polovini ove godine objavljeno je 4.742 oglasa za posao, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period lane. Od januara do kraja juna oglašeno je 11.285 radnih mjesta ili 34 odsto više nego u prethodnoj godini.

Ove godine najviše se traže prodavači, ugostiteljski i građevinski radnici, a kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su komercijala-prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

S druge strane, najveći interes za rad zabilježen je u kategorijama administrativne i slične usluge, arhitektonske usluge, pravo, bankarstvo, ekonomija i finansije. Najmanji interes vlada za rad u kategorijama ugostiteljstvo, proizvodnja , građevinarstvo, zaštitarske usluge, ljepota i zdravlje.

 


Izvor: Srpskainfo
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog