Zanimljivosti

Ostrvo fazana - pola godine pripada jednoj državi, a pola drugoj

U pokrajini Baskiji, između sjevernog španskog grada Iruna i jugozapadnog francuskog grada Hendaye, protiče rijeka Bidasoa. U sredini rijeke, koja razdvaja Španiji i Francusku, nalazi se teritorij s posebnim statusom - Ostrvo fazana.

Otok fazana je kondominij, zemlja kojom zajednički upravljaju dvije države. Koliko je poznato, najmanji je i najstariji teritorij s takvim statusom. Njegovih 5.000 kvadratnih metara šest mjeseci u godini pripada Španiji, šest Francuskoj. 

Prolaznici ga mogu vidjeti s obje strane obale Bidasoe - udaljen je svega 50 metara od francuske i isto toliko od španske riječne obale. 

Otok je nenastanjen i ne možete ga posjetiti. Jedino vojnici iz španskog grada San Sebastiana i francuskog grada Bayonnea mogu mu pristupiti kako bi ga održavali dok je pod njihovom jurisdikcijom.

"Zahtijeva malo pažnje", rekao je zapovjednik Rafael Preito španskim novinama El Pais. On je upravljao ostrvom do 31. jula i predaje Francuzima na idućih šest mjeseci. 

"Ljudi poštuju otok i pravila, nitko ne pokušava prijeći. Ponekad je nivo vode toliko nizak da se gotovo može prepješačiti do njega. Mi obično prelazimo svakih pet dana kako bi smo obavili rutinsko održavanje", kaže.

Na ostrvu nema spomenika, osim jedne ploče koja podsjeća na njegovo mjesto u istoriji. Na tom mjestu je potpisana Pirenejska povelja 7. novembra 1659. čime je završio sukob započet tokom razornog Tridesetogodišnjeg rata. 

S obzirom na to da status teritorija ranije nije bio definisan, jednom od klauzula Povelje proglašen je djeljivim, neutralnim teritorijem. Simbolizuje mir i saradnju između Francuske i Španije.

Od tada je nekoliko kraljevskih vjenčanja ondje održano, ali i razmjene zatvorenika.

Ostvro je dugo vremena ostalo mirno područje. Posljednji put je taj mir narušen 1974. kada je nekoliko članova baskijske oružane separatističke grupe ETA-e pokušalo prijeći granicu. Uhapsila ih je španska policija pored ostrva. Operacija je završila ubistvom jednog policajca i jednog militanta. 

Zagovornici stvaranja države Baskije, na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske, smatraju kako ondje ne bi trebala biti nikakva granica jer je to domovina Baska.

Najveće opasnost za ostrvo vjerojatno je bila mogućnost njegovog nestanka. Površina mu se vijekovima smanjivala zbog erozije. Ali se dvije države dogovorile zajedničke radove na njegovu učvršćivanju, što se pokazalo uspješnim. Danas je dug 215 i širok 38 metara.

U oči mi upada da na Otoku fazana uopštee nema fazana, žalio se francuski pisac Victor Hugo tokom posjeta 1843. godine. "Bila je ondje jedna krava i tri patke, vjerojatno unajmljene kako bi za posjetioce igrale ulogu fazana", naveo je Hugo. 

Prema nekim mišljenjima originalno ime bilo je Ostrvo Paussan. Drugi tvrde da se zvalo Ostrvo Faisant. Kako god bilo, sadašnje špansko ime je Isla de los Faisanes, franucusko Ile des Faisanes ili na našem jeziku Ostrvo fazana ne odražava stvarnost. Ondje fazana nema.


Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog