Kultura

Saša Nikolić izdao osmu knjigu "Na braniku otadžbine"

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Saša Nikolić sa Pala izdao je osmu knjigu pod nazivom "Na braniku otadžbine" u kojoj je kroz 53 epske pjesme opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku.

Nikolić je rekao da je u ovoj zbirci pjesama opjevao sve značajne istorijske događaje iz Prvog i Drugog balkanskog rata, Prvog i Drugog svjetskog rata, proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i specijalna brigada policije Republike Srpske i njenih devet odreda, kao i njihova svjedočanstva o ratnim dešavanjima. 

Nikolić kaže da će oni koji budu čitali ovu knjigu moći da saznaju dosta više o događajima iz 20. vijeka, jer je istorija dugo godina sakrivala strašne zločine nad Srbima u Istočnoj Bosni, u selu Miloševići i Starom brodu u martu 1942. godine. 

Prema njegovim riječima, u novoj zbirci je i pjesma o srpskoj opštini Olovo, odakle je i rodom, koja je poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma prestala da postoji. 

Nikolić je naglasio da je inspiracija za pisanje knjige borba srpskoga naroda za opstanak na ovim prostorima, njihovo stradanje i junačka odbrana svoje zemlje. 

Promocija knjige "Na braniku otadžbine" bila je 1. novembra u Banjaluci, gdje su stihove pjevali mladi guslari škole "Starina Novak" sa Pala Đorđe Nikolić i Miloš Pandurević. 

Pjesmu o Šestom odredu specijalne brigade policije recitovala je Đurđina Gajović, koja je više puta osvajala prva mjesta na recitatorskim takmičenjima. 

Naredna promocija biće u Trebinju, Palama, Doboju i drugim gradovima Republike Srpske. 

Sponzori knjige su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Elektrodistribucija "Pale", a recenzenti profesori Nikola Pavlović i Saša Gajić. 

Nikolić je kao borac Vojske Republike Srpske dva puta ranjen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama, gdje živi sa suprugom i četvoro djece. 

Nosilac je bronzanog oredan i povolje sa bronzanom medaljom koju mu je kao jednom od najtalentovanijih mladih srpskih pjesnika dodijelio Savez srpske dijaspore Slovenije. 

Kako je Frontal već pisao,  tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj, na području Olovsko-kladanjskog ratišta, tada osamnaestogodišnjak, Saša Nikolić, u rovu je počeo da piše pjesme, sa namjerom da zabilježi teške trenutke koji su razarali njegov kraj i uništavali rodno selo.

 

Srna/Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog