Društvo

Montessori pametne ploče osvajaju BiH

Od ljubavi prema sinu, preko mašte do ozarenih dječijih lica – Montessori pametne ploče osvajaju BiH

Ne kaže se džaba da mašta može svašta, a kada se ona kombinuje sa bezgraničnom majčinskom ljubavi prema svom djetetu onda je neminovno da se stvori nešto za čim će vladati pomama i van vlastitog doma.

Upravo ovako bismo mogli opisati hobi Mihaele Barbić koji polako ali sigurno prerasta u ozbiljan posao. Mihaela je mlada majka iz Kiseljaka koja u želji da svome sinu napravi nešto čime će se zanimati, a istovremeno razvijati motoričke sposobnosti osmislila i napravila prvu Montessori pametnu ploču. 


„Prvu ploču sam napravila za svog sina. Tu se ideja za daljim radom i rodila. Gledala sam na internetu kako to ljudi u svijetu izrađuju te sam po uzoru na njih i ja nešto slično napravila za sina. Ta ploča je mnogo jednostavnija od ovih što smo sada počeli raditi, tako da će sin uskoro dobiti jos ljepšu ploču“, priča za Frontal Mihaela. Naglašava dalje kako je sin bio mali kada je dobio prvu ploču, imao je samo devet mjeseci, ako kada je porastao ona mu je postala glavna zanimacija odmah nakon što se ujutro probudi.

 

(Izvor: FB/Montessori pametne ploče)

Inače, originalne Montessori ploče kreirala je Maria Montessori, čuvena talijanska doktorica, koja je radila s djecom ometenom u razvoju, zbog čega se i počela interesovati za pedagoški rad. Cilj Montessori pedagogije je razvijanje samostalnosti i emancijapcije djeteta.

Možda bi se sve na ovome i završilo da se Mihaela nije odvažila i napravila Facebook stranicu te tako ispitala puls mladih mama koje, kao što je i ona sama, muku muče u potrazi za adekvatnim igračkama za svoju djecu. Ideja je odjeknula među njenim prijateljima, a vijest se proširila brzinom svjetlosti, pa je Mihaela samo prvi dan dobila preko 50 poruka na koje je odmah počela odgovarati te razmjenjivati mišljenja i ideje sa drugim mamama. 

Potencijal je brzo prepoznat a Mihaelina mašta i kreativnost čine svaku ploču unikatnom. Jedni od prvih naručioca pametne ploče su bili vrtić ali i porodica s djetetom s posebnim potrebama. 

„Imala sam ogromnu tremu ali sam bila jako sretna i željela sam opravdati njihovo povjerenje. Majka djeteta sam posebnim potrebama je bila oduševljena svim. Kad sam u ponudu uvela i kocke odmah je naručila i kocku. Svakodnevno dobijam slike dječice koja se zadovoljno igraju na ploči. Nista ljepše od toga nema.“, uzbuđeno nam priča ova vesela mlada žena. 

 

(Izvor: FB/Montessori pametne ploče)

U izradi ploča koristi samo prirodne materijale a naglašava da voli kada i roditelji djece učestvuju sa svojim idejama u početnoj fazi osmišljvanja ploča. Ali kada ima potpunu slobodu, tada mašta najbolje proradi. 

„Što se tiče pripreme ploča za svu djecu, najviše volim kada i roditelji učestvuju jer ipak oni najbolje znaju šta njihovo dijete voli. Smatram da je komunikacija između mene i roditelja jako važna i da samo dobrom komunikacijom možemo napraviti ono najbolje za njihovog mališana. Posebno je komunikacija važna kada se radi za dijete sa posebnim potrebama. Tu treba obratiti pažnju na sve. Ali ponekad volim da dobijem potpunu slobodu u radu i tada mašta proradi.“ 

 

 (Izvor: FB/Montessori pametne ploče)

Mihaela ističe kako iako se nekada namuči da napravi neku ploču, krajnji rezultat je uvijek oduševi. „Ponekad roditelji imaju milion zahtjeva što nije loše jer tako znam da ću napraviti tačno onako kako oni žele, a ponekad samo pošalju sliku neke ploče od prije i kažu da uradim istu takvu. Dosada niko nije imao neke nerealne zahtjeve. Sve sam uspjela ostvariti. Za neke se malo više namučim ali kada vidim rezultat bude mi drago.“

Budući da je Mihaela i studentica pedagogije zbog fakultetskih obaveza ali i onih kod kuće trenutno se ne uspijeva posvetiti ovome, prema njenim riječima još uvijek hobiju, koji će nada se jednoga dana prerasti u nešto veće. Svoju ponudu namjerava proširiti sa još kojom pametnom igračkom jer kako kaže „plastičnih i beskorisnih igračaka ima na sve strane a nešto ovako se rijetko viđa.“

 


Frontal/Toni Sarajlić
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog