Vijesti

Nevesinje - Dan opštine i sjećanje na Mitrovdanske bitke

U Nevesinju će danas biti obilježen Mitrovdan - Dan opštine i održan niz manifestacija kao znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine - simbola odbrane istočne Hercegovine u kojima su poginula 64 borca Vojske Republike Srpske, a više od 950 je ranjeno.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a biće služen i parastos za poginule borce.

Planirano je polaganje vijenaca kod Spomenika slobode, a nakon toga slijedi svečana akademija, obraćanje zvaničnika i umjetnički program u obnovljenom Domu kulture "Nebojša Glogovac".

Prethodno će vladika Dimitrije osveštati obnovljeni Dom kulture koji nosi naziv po nedavno preminulom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu, čije porijeklo je iz Hercegovine.

Nevesinje danas obilježava Mitrovdan - Dan opštine, pa će u porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Manifestacijama u Nevesinju u znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Slobodan Protić i Ilija Tamindžija, te predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Očekuje se dolazak zvaničnika Srpske i Srbije, predstavnici boračkih organizacija, zavičajnih udruženja, saboraca i gostiju.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

Obilježavanje Mitrovdana, koji je i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, počelo je juče kada je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio devet posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Nevesinja, Gacka i Trebinja.

Uoči Mitrovdana, u Spomen-sobi je služen pomen poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Potom je za porodice poginulih junaka biti organizovan prijem kod načelnika opštine.

Dvodnevnu manifestaciju povodom Mitrovdana organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

Predsjednik NSRS čestitao BORS-u krsnu slavu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas, u ime Narodne skupštine i svoje ime, Krsnu slavu  Mitrovdan Boračkoj organizaciji Republike Srpske. 

„Povodom svečane proslave, svim borcima Republike Srpske  želim da odam priznanje za najveće zasluge u stvaranju i odbrani Republike Srpske i odbrani interesa srpskog naroda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovo je prilika da se sjetimo i odamo priznanje i zahvalnost svim herojima koji su za Republiku Srpsku dali živote i da ukažemo na važnost i značaj poboljšanja materijalnog statusa boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida“, napisao je predsjednik Čubrilović u čestitki upućenoj predsjedniku BORS-a generalu Milomiru Savčiću. 

On je istakao da će Republika Srpska i njene institucije i dalje sistemski i organizovano da vode računa o svim pripadnicima boračkih kategorija. 

„Uvjeren sam da će i nova Vlada Republike Srpske i novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske nastaviti da donose zakone i stvaravaju uslove za rješavanje svih boračkih pitanja radi poboljšanja kvaliteta njihovog života“, napisao je predsjednik Čubrilović u čestitki BORS-u.

 

RTRS/Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog