Zanimljivosti

7.000 britanskih domaćinstava još uvijek gledaju televiziju u crno-bijeloj boji

Nakon više od 50 godina od pojavljivanja televizije u boji, oko 7.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji još uvijek gleda televiziju u crno-bijeloj boji.

London ima najveći broj crno-bijelih televizora 1 768, a zatim West Midlands sa 431 i Greater Manchester sa 390.

Ukupno, 7.161 domaćinstvo u Velikoj Britaniji nije prešlo na emitovanje u boji, koje je počelo 1967. godine.

Portparol TV Licensing-a, Jason Hill, rekao je: "Većina televizijskih programa u Velikoj Britaniji se sada povezuje na internet tako da je zanimljivo da više od 7.000 domaćinstava i dalje odlučuje da gledaju svoje omiljene emisije na crno-bijeloj televiziji."

"Bilo da gledate EastEnders, Strictly ili Question Time u crno-bijeloj verziji na 50-godišnjem televizoru ili u boji na tabletu, potrebno je da imate licencu za TV da biste gledali ili snimali programe dok se emituju. Takođe, morate biti pokriveni licencom za TV da preuzmete ili gledate BBC programe na iPlayeru, ili na bilo kom drugom uređaju."

Redovno emitovanje programa u boji počelo je na BBC2, 1. jula 1967. godine, prikazivanjem teniskog turnira u Wimbledonu. Od tada se stalno smanjuje broj crno-bijelih dozvola izdatih svake godine. Godine 2000. bilo je 212.000 licenci za crno-bijelu TV, ali do 2003. godine taj broj se smanjio na 93.000. Do 2015. godine, broj je pao ispod 10.000. 1. jula 1967. BBC2 je pokrenuo prvu evropsku uslugu boje s teniskim šampionatima u Wimbledonu, koji je predstavio David Vine.

Slika koja je bila simbol pojave televizije u boji predstavljena je 1967. godine, a nazvana je Test Card F. Njen dizajner bio je inženjer BBC-a George Hersee, a na slici je bila njegova osmogodišnja ćerka Carole.


Istoričar televizije i radio tehnologije Jeffrey Borinsky je rekao: "Postoji na stotine kolekcionara poput mene koji imaju mnogo crno-bijelih televizora. Ko želi sve te moderne 4K Ultra HD ili ekran koji je veći od vaše prostorije kada možete imati sjajan crno-bijeli TV?"

"Prije trideset godina, mogli ste kupiti crno-bijele televizore, uglavnom male prenosive, za samo 50 funti, a zanimljivo je znati da ih mnogi i danas imaju."

 

Izvor: TheGuardian/dailymail.co.uk

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog