Svijet

Donbas bira Zaharčenkovog nasljednika

Biračka mjesta u samoproglašenim republikama Donjeckoj i Luganskoj otvorena su za glasanje na izborima za šefove republika i narodne poslanike.

Na mjesto šefa LNR pretenduje četiri kandidata, među kojima su vršilac dužnosti šefa republike Leonid Pasečnik. Kandidat koji dobije najviše glasova će biti predsjednik. Na parlamentarnim izborima učestvuju dva pokreta - Mir Luganščini i Luganski ekonomski savez. Biće izabrano i 50 poslanika.

U DNR na mjesto šefa republike pretenduje pet kandidata, među kojima su vršilac dužnosti republike Denis Pušilin. Na parlamentarnim izborima učestvuju dva pokreta - Donjecka republika, koja ima većinu u parlamentu i Slobodni Donbas. U parlament će ući 100 poslanika.

Kijev je saopštio da ne priznaje izbore, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da oni nisu protiv Minskog sporazuma.

Podsjetimo, šef DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je 31. avgusta u eksploziji u restoranu Separ u centru Donjecka, a ministar za prihode Aleksandar Timofejev je teško ranjen, dok je poginuo Zaharčenkov tjelohranitelj.

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, ranjeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin.

 

Izvor: Sputnjik
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog