Region

Odata pošta junacima iz Prvog svjetskog rata

Centralna državna ceremonija u Srbiji povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu održana je danas kod Spomen kosturnice branilaca Beograda, a predvodio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. 

On je istakao da je Srbija i danas kao i prije 100 godina odlučna da bude odgovorno i uređeno društvo, koje jača svoje pozicije u porodici evropskih naroda. 

"U ovom trenutku, kao i u Beogradu, i u svim glavnim gradovima država pobednica u Prvom svetskom ratu obeležava se Dan primirja. S nama su ovde i ambasadori onih zemalja koje nisu uvek bile na istoj strani. Drago mi je što su oni danas ovde kao dragi gosti. U znak pijeteta prema precima šaljemo poruku afirmacije saradnje i očuvanja mira i stabilnosti miru u svetu", rekao je Stefanović. 

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali. 

"Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti - ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli srpstvo će pamtiti dokle postoji", upisao je izaslanik predsjednika Srbije u spomen-knjigu. 

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su u ceremonijama polaganja vijenaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu i na groblju Komonvelta. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu. 

U Srbiji se Dan primirja obilježava kao državni praznik.  

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog