Frontal Blog Challenge

Krenuti na more, a ne zaustaviti se u Jablanici? NEMOGUĆE!

Rijetko koji stanovnik Bosne i Hercegovine, a i inostranih država koji se odlučio da posjeti jedini naš grad na moru – Neum, nije se odlučio posjetiti, zaustaviti se i odmoriti u Jablanici. Po čemu je ta Jablanica posebna?

Ako pitate ljude prva asocijacija na Jablanicu kod većine ljudi će biti janjetina. Janjetina je jedna od najvećih reklama za ovaj divni grad koji se nalazi na pola puta između Sarajeva i Mostara. Zašto? Janjetina koja se može probati u Jablaničkim restoranima je iz domaćeg uzgoja, pečena na tradicionalni način i servirana na stolove sa jednim od najljepših pogleda kojih možete da imate u ovom gradu. 


Taj pogled se prvenstveno veže na našu smaragdno zelenu ljepoticu –  rijeku Neretvu. Rijeka Neretva je poznata po tome što je neukrotiva, hitra i teče kroz najljepše kanjone i klisure. 

Drugo što možete zamijetiti u tom pogledu su dvije visoke planine, brda i brežuljci među kojima je Jablanica smještena. Prenj i Čvrsnica su neukrotivi dio prirode koja zrači ljepotom, adrenalinom i avanturizmom.  Planinarenje tim planinama su prepoznate od strane ne samo od naših stanovnika nego i mnogih stanovnika Češke, Italije i Srbije zbog svojih klisura, strmina i nedirnute prirode. 

Osim toga vjerovanto je nemoguće da niste čuli za Bitku na Neretvi kao film ili kao ratni događaj koji se odvio u Jablanici. U srcu Jablanice se nalazi kompleks i muzej koji priča svoju priču o tome događaju, kako kroz svoje izložbe originalnih predmeta koji su se koristili tada, tako i kroz makete i film koji možete pogledati. 

Odmah do Muzeja nalazi se još jedan podsjetnik na taj događaj, voz na ćumur – ćiro, bunker i srušeni most koji je nekada spajao dvije obale Neretve srušen zbog borbenih dejstava i potreba snimanja filma. 

Ukoliko vam ništa od ovoga nije zanimljivo, jer ste po čitavu sedmicu u kolotečini i poslu, sigurno zaslužujete odmor. Odmor na Jablaničkom jezeru predstavlja duševni odmor za sve one kojima je potreban. Na posao i probleme sigurno ćete zaboraviti ukoliko probate splavarenje na ovom jezeru, kupanje, sunčanje i kampovanje na mnogobrojnim plažama sa vašim dragim osobama ili osobama koje ćete tu zateći i sasvim sigurno sprijateljiti zbog svog gostoprimstva i nasmijanih lica. 

Oni koji prate sport vjerovatno su čuli za talentirane sportiste koji su potekli iz ovog grada. Naš NBA košarkaš Mirza Teletović, spotski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, reprezentativac Senad Lulić i poznati trener Vahid Halilhodžić su samo jedni od ponosa ovoga grada.

Ukoliko vas sve ovo nije zainteresovalo da posjetite Jablanicu, a zanima Vas skijanje, preporučujem Vam skijanje na Blidinju. Visoravan Risovac i Ski centar Blidinje su udaljeni su samo 25 km od centra grada. Uz nekoliko ski staza i žičara tu se nalaze planinske kuće, kolibe i restorani koji su izgrađeni u zanimljivom stilu u velikom dijelu od drveta u kojima je moguće probati tradicionalnu domaću hranu sa tog područja kao i jahati konje. 

Samo nekoliko kilometara od centra nalazi se i Blidinje jezero koje je najveće planinsko jezero u BiH koje svojom veličinom i ljepotom oduzima dah. 

Doživite ljepote Bosne i Hercegovine – posjetite Jablanicu! 

 

Autor: Sejo Ivković

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH. 


Povezane vijesti: 

Ko su prostorni planeri?

Balkanski prvak u atletici Osman Junuzović inspiracija je sportistima širom BiH

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog