Politika

SNSD i HDZ: Saradnja u funkciji napretka

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak stranačkih delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođenih liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku dogovoren zajednički nastup na svim nivoima vlasti. "Želimo da naša saradnja bude u funkciji napretka", rekao je on i dodao da je neophodno pristupiti formiranju vlasti na svim nivoima.


Dodik je naveo da će se u Srpskoj već od narednog ponedjeljka pristupiti formiranju vlasti.

"Pristupićemo i određivanju mandatara u formalnom smislu. Mislimo da Vlada može da bude formirana do kraja ovog mjeseca ili za nekoliko dana u decembru", stakao je on i izrazio spremnost da u Vladi bude zastupljen i HDZ.

Dodik je naglasio da su spremni da razgovaraju i ostanu po principu ravnomjerne zastupljenosti HDZ jednog člana Vlade, a da se u kapacitetu, ukoliko do toga dođe, u FBiH razgovara o tome da HDZ svoj kapacitet prepusti SNSD-u. 

"Sada je to moguće, prošli put nije bilo jer HDZ nije imao manevarskog prostora za to. U svakom slučaju, ta saradnja će se odvijati u Republici Srpskoj i vjerujem da će biti korektna i dobra", kazao je Dodik.

Dodik je naveo da je saradnja SNSD-a i HDZ-a kapitalna i da je HDZ ostvario istorijski maksimum, kao i to da iako novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH nije iz ove partije to neomogućava, odnosno ne spriječava HDZ da na svim drugim nivoima vlasti bude reprezentativna.

"HDZ je reprezentativan politički predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH i zato i sarađujemo s njima. U svakom slučaju razgovarali smo i o drugim segmentima naše saradnje, razgovarali smo i o pitanjima utvrđivanja konstitutivnosti Srba kao konstitutivnog naroda u kantonima gdje to do sada nije urađeno. Isto tako, razgovarali smo i o saradnji koja je veoma dobra na nivou Brčko Distrikta. Što se tiče Federacije BiH, SNSD je zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u Domu naroda jer SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda Federacije bez popune 17 srpskih predstavnika", istakao je Dodik.

On je posebno naglasio da se na sastanku nisu ništa dogovarali da bi to bilo protiv "nekog trećeg".

"Mi tog trećeg pozivamo da s nama zajedno učestvuje u rješavanju nagomilanih, teških problema. Mi mislimo da suverenitet BiH može da bude ojačan činjenicom da lokalne istitucije i politički predstavnici preuzmu kompletnu odgovornost za funkcionisanje BiH. Na tom pitanju će se lomiti sudbina Bosne i Hercegovine. BiH kao pastorče međunarodnog faktora koji odlučuju o unutrašnjim pitanjima, o mikro pitanjima, nemoguće je da nastavi ovako da živi i to neće biti ni dopušteno. Prema tome, tražimo dogovore i reprezentativnost od Bošnjaka. Evo čekamo njih, nemojte da vas dugo čekamo", poručio je Dodik.

Čović je izrazio želju za nastavkom i jačanjem saradnje. Ponovio je da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog naroda. On se osvrnuo na Reformsku agendu, ističući da je njihov stav da se ostvari što prije kandidatski status i da ključna tema u Agendi treba biti pitanje Izbornog zakona.


"Pitanje Izbornog zakona je ključno pitanje u BiH", istakao je on.

Čović je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike oko ključnih pitanja i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom. On je poručio da se se desetogodišnja uspješna saradnja dvije stranke nastavlja.

Na današnjem sastanku delegaciju SNSD-a, osim Dodika koji je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

U delegaciji HDZ-a BiH bili su i potpredsjednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.

 

Frontal/ Danka Savić

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog