Politika

Dodik: Ja nemam problem sa bošnjačkim narodom, već sa bošnjačkom političkom elitom

„Za razliku od svih onih u Federaciji BiH koji misle da Milorad Dodik dolazi zbog ovog ili onog, ja dolazim da se nešto uradi i neću dugo čekati da se to uradi“, poručio je danas na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, novoizabrani član Predsjedništva BiH i još uvijek aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje novinara da li želi raditi za napredak Bosne i Hercegovine, Dodik je odgovorio  da nema napretka bez ravnopravnog predstavljanja.

„Ko će ovdje da pristane da bude majorizovan? Niko. Ja ne želim da se majorizuju ni Bošnjaci ali isto tako mislim da je to nekorektno da se čini i Hrvatima, a tek neću dozvoliti da se to radi Srbima. Prema tome, neke vodeće stvari moramo da završimo, to je nešto što je ustavno obavezno, to Milorad Dodik ne traži kao novu politiku, na to niko neće dobiti koncesiju. Ako nema istih aršina ja neću oklijevati. A to je sve da Bosna bude bolja i mora se odustati od priče skrivanja iza stranaca“, kazao je Dodik.

On je istakao da je danas najveća odgovornost za BiH na bošnjačkoj političkoj eliti koja mora da vodi računa da u BiH moraju biti zadovoljna i ostala dva konstitutivna naroda.

„Preko glave je svakome ovdje stranaca koji upravljaju sa Sudom, Tužilaštvom, Savjetom ministara, Predsjedništvom i  mnogo čemu drugom. Nisam ja naivan ni glup da ne razumijem šta je moć EU, Rusije, Kine, SAD-a. Naravno da razumijem. I ono što mogu da prihvatim je njihova zainteresovanost, a ne njihovo odlučivanje, i tu je razlika. Dakle, ta bolja BiH mora da počiva na onome na čemu i jeste zasnovana a to je Ustav, potpuno uvažavanje svih konstitutivnih naroda“, naglasio je Dodik dodavši da on ne ide u Predsjedništvo da bilo kom Bošnjaku učinio nešto loše, niti bošnjačkom narodu.

„Ja tamo nemam problem sa bošnjačkim narodom, ja imam tamo problem sa bošnjačkom političkom elitom koja mora da bude reprezentativna ili da se razilazi ovo društvo. Ja neću ovaj mandat provesti da bih tamo samo sjedio i slikao se, ja to neću“, poručio je Dodik.

On je takođe naglasio da nije zadovoljan činjenicom da je izabran u Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović, i još jednom ponovio da je njega izabrao srpski narod te da je dosadašnja politika predstavnika u zajedničkim institucijama bila pogrešna.

„Pogrešna je bila jer je bila motivisana podaništvom Bakiru Izetbegoviću i njegovoj politici. Bez obzira da li se SDA nalazio sa druge strane ili ne, ovo neće biti to vrijeme jer je naša politika naša, neće biti podaništva i dodvoravanja“, kazao je Dodik.

 


Frontal/Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog