Region

Makedonija: Gdje je nestao Gruevski?

Potjernica je raspisana nakon više neuspješnih pokušaja da se Gruevskom uruči sudska odluka o izdržavanju zatvorske kazne u petak i danas, kada je istekao krajnji rok, prenijeli su makedonski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije raspisalo je sinoć nacionalnu potjernicu za poslanikom i bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, prenose mediji.

Kako se navodi u potjernici, Nikola Gruevski, koji je rođen 31. avgusta 1970. u Skoplju, traži se zbog privođenja na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine.

Bivšem premijeru je 2017. oduzet makedonski pasoš, kao mjera predostrožnosti da bi se obezbijedilo da pristvuje ročištima na suđenjima u više slučajeva koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore. Privođenje je naloženo nakon što od petka uveče do ponedjeljka u 16 sati sudski dostavljač nije uspio da pronađe Gruevskog i da mu uruči rješenje kojim je odbijen zahtjev za odlaganje zatvorske kazne od dvije godine po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk".

Gruevski se nije odazvao na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, zbog čega sada policija traga za njim.

MIA prenosi da je generalni sekretar VMRO DPMNE na konferenciji za novinare u sjedištu stranke iznio je tvrdnju da je potraga za Gruevskim "klasična zloupotreba policije u partijsko-policijske ciljeve" i "hajka i linč protiv svih koji misle drugačije".

"Ukoliko policija posjeduje nalog i zaista sumnja da je Nikola Gruevski u štabu (stranke), može slobodno da dođe i sa nama to provjeri. Ova je politički progon, ništa više, ništa manje", rekao je Igor Janušev. 

On je naveo da "nema saznanja gdje je Gruevski" i da ga bivši makedonski premijer "nije lično kontaktirao više od osam mjeseci". 

Navodi se da se Janušev požalio novinarima da je policija provjeravala i njegovo vozilo. 

Gruevski je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe sužbenog položaja i nelegalne kupovine blindiranog "Mercedesa". 

Potjernica je raspisana nakon više neuspješnih pokušaja da se Gruevskom uruči sudska odluka o izdržavanju zatvorske kazne u petak i danas, kada je istekao krajnji rok, prenijeli su makedonski mediji. 

 

Izvor: Nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog