Svijet

Japanski ministar za sajber bezbjednost nikada nije koristio kompjuter

Ministar Jošitaka Sakurada je tokom rasprave u parlamentu bio zbunjen konceptom USB drajva

Japanski ministar zadužen za sajber bezbjednost Jošitaka Sakurada izazvao je brojne komentare iznenađene javnosti kada je priznao da nikada nije koristio kompjuter i da ne razumije kako se koristi USB, prenosi Gardijan. Sakurada je 68-godišnji ministar koji je takođe zadužen za organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.

"Od kad sam navršio 25 godina, izdajem instrukcije zaposlenima i sekretarima, tako da sam nemam potrebu da koristim računar", rekao je ministar, a njegova izjava iznenadila je sve prisutne, naročito članove opozicije.

"Nevjerovatno je da neko ko nikada nije koristio kompjuter može da bude odgovoran za vođenje politike u oblasti sajber bezbjednosti", rekao je jedan od članova opozicije, Masato Imai.

Na Tviteru su se pojavili brojni zanimljivi komentari na račun Sakurade.

"Danas svaki predsjednik kompanije koristi računar, a on čak ne zna ni šta je USB. Sveta krava", piše u jednoj objavi.

Takođe, jedan od korisnika Tvitera napisao je da ne postoji bolja zaštita od Sakuradine jer "kada bi neko pokušao da hakuje njegov kompjuter ne bi došao ni do jedne informacije".

Sakudara je u kabinetu nešto više od mjesec dana, a postavljen je u procesu reorganizacije nakon što je premijer Šinco Abe reizabran na tu funkciju. Međutim, to što ne koristi kompjuter nije jedino što mu se u japanskoj javnosti zamjera. Naime, on je delovao vrlo neobavešteno u vezi sa nekim pitanjim o organizaciji Igara u Tokiju.

Tako je ranije ovog mjeseca negirao da zna bilo šta o dolasku ministra sporta Sjeverne Koreje na sastanak u Tokijo, ali je posle intervencije asistenta rekao da je ipak o tome obavješten, ali je zaboravio. Takođe, rekao je da ne zna ništa o tome da je Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, uticao na lidera Sjeverne Koreje da svojim sportistima dozvoli nastup na OI u Tokiju, iako je odnos te države i Japana jedno od ključnih pitanja za domaćina najvećeg sportskog planetarnog tamičenja.

Ipak, vjerovatno je najbolji odgovor javnosti ponudio na pitanje koliko bi organizacija Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju mogla da košta japansku vladu.

"Hiljadu i po jena", bio je Sakuradin odgovor, što je nešto više od 13 dolara. Pravi odgovor je trebalo da bude 150 milijardi jena.

 

Izvor: nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog