Kultura

КУД „Младост“ прославило 65 поносних и успјешних година фолклора у Палама

Културно-умјетничко друштво „Младост“ из Пала традиционалним годишњим концертом у препуној дворани „Пеки“ синоћ је прославило 65 година фолклора у овој општини и 40 година под садашњим именом.

Овогодишњи концерт био је изврсна прилика да се грађани Пала окупе у великом броју и уживају у 12 изврсних кореографија, које су и млади и стари, почев од најмлађих пионира до најстаријих ветерана, уз пратње гусларских и пјевачких секција, извели на паркету СПЦ „Пеки“.

Предсједник КУД „Младост“ Милан Чворо рекао је новинарима да је садашње друштво настало 1953. године под именом „Радник“, а да је двадесет година касниеј промијенило у име „Младост“, које поносно представља широм свијета већ четрдесет година.

Чворо је истакао да су на вечерашњем концерту грађани имали прилику да гледају наступ око 300 играча и пјевача, кроз 12 кореографија.


„КУД „Младост“ тренутно има око 350 чланова, од најмањих, пионира, омладинаца, А и Б ансамбала, ветерана до гусларских и пјевачких секција“, каже Чворо.

Он додаје да ће ово друштво наредних мјесец дана провести на међународној турнеји у Абу Дабију, гдје крећу већ 28. новембра.

Дугогодишња чланица КУД „Младост“ Радмила Веселиновић новинарима је рекла да је фолклором почела да се бави 1986. године, када је кренула у основну школу.

„Мислим да КУД „Младост“ има велики значај у животима младих и у развоју културе цијелог града Пала, као и у представљању Пала у региону и у свијету“, каже она.

Веселиновићева истиче да су млади данас јако привржени његовању и традицији наше културе, те тако и даље влада велико интересовање за учлањење у друштво и бављење овом врстом културе.

Према њеним ријечима, посебну драж имају и сама путовања са КУД-ом, гдје она посебно издваја прву послијератну турнеју, када су 1996. године отишли у Грчку, што је за њу оставило посебан утисак који и сада памти.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је КУД „Младост“ на јубилеју и поручио да, ако је нешто симбол ове општине, то је свакако КУД „Младост“. 

„Уз то друштво смо сви одрастали, на хиљаде чланова је прошло кроз КУД „Младост“, пропутовало се широм свијета и на најљепши начин се промовисала ондашња Југославија, а сада Пале и Република Српска“, истакао је Југовић новинарима.

КУД „Младост“ основано је давне 1953. године у Палама, градићу смјештеном између историјске планине Романије и олимпијске Јахорине, познатом по људима ведрог духа и великог гостопримства.

 

Фронтал/Миљан Рашевић
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog