Frontal Blog Challenge

Dajte nam ugodne laži, a ne surovu istinu

Ne znam da li je do našeg mentaliteta ili nečega drugog, ali mi volimo ugodne laži. Volimo ih slušati iz usta političara, volimo vjerovati da je sve ono što nam obećavaju istina iako negdje podsvjesno znamo da nije. Volimo se voditi onom da je neznanje blagoslov, a nije.

Neznanje je blagoslov samo onima koji se nemaju hrabrosti suočiti sa životom i pogledati istini u oči, onima koji se osjećaju dobro u svojoj prosječnosti, onima kojima je stalo do toga šta drugi misle. Mi svoju porciju vijesti dobijamo iz kontrolisanih medija i rijetko ko od nas se uopšte pita da li je istina to što pišu ili nas samo ušuškavaju u ugodne laži. I upravo u tome ušuškavanju i jeste stvar jer je ugodna laž topla, meka, lagana kao pero.

Mi ne postavljamo pitanja, ne preispitujemo autoritete i onima koji se tako i predstavljaju to  najviše odgovara. Mi smo zauzeti vječnim pitanjem čija je nacija bolja, ko su nove face nekog reality programa, uživamo u monotoniji dok se oko nas dešavaju bitne stvari. Našim političkim elitama odgovara ovakvo stanje jer dok smo mi zauzeti nekom izmišljenom borbom između sebe, niko ne preispituje njih, a dok je tako njihovi životi su osigurani.

Ne razmišljamo o tome da je moć u našim rukama i da su ti političari tu da rade za nas, a ne za sopstvene interese. Ne razmišljamo šta ćemo ostaviti našim budućim generacijama i da li ćemo uopšte i imati šta da ostavimo. Ako se i pojavi neko ko nam govori surovu istinu, mi ga ignorišemo jer mislimo da sve već znamo. I dokle god je tako i zaslužili smo sve što nam se dešava.  

Ali nikad nije kasno da se promijenimo i počnemo napokon misliti svojom glavom. Probudimo se, priznajmo da ne znamo stvari koje ne znamo. Nemojmo čekati da neko drugi mijenja svijet, mijenjajmo ga sami. Nemojmo čekati neka bolja vremena, sami ih stvarajmo. Nemojmo potrošiti život ušuškani u ugodne laži, preispitujmo, kritikujmo i kad dođe vrijeme da se suočimo sa surovom istinom, uradimo to.

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:

Zašto (ne)ići na školsku ekskurziju ?

 






 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog