Politika

Višković: SNSD za potpredsjednika NSRS predložio Željku Stojčić

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas da će ova politička partija predložiti za potpredsjednika Narodne skupštine Željku Stojičić iz reda hrvatskog naroda.

"Stojičićeva je obavljala ovu funkciju u protekle četiri godine. Da li će na sjednici Narodne skupštine biti izabrani svi potpredsjednici - drugo je pitanje, ali je sigurno da će SNSD imati kandidata", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da očekuje da i SDS, kao najveća opoziciona partija, predloži kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici Bošnjaka.

"Očekujem da potpredsjednici budu izabrani na skupštinskom zasjedanju", dodao je Višković.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici zakazana je za srijedu, 5. decembar.

Šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja što će prioritet nove vlade Srpske biti razvoj privrede i zapošljavanje.

"Neophodno je što prije preduzeti konkretne mjere koje će se odnositi na razvoj realnog sektora. Tu mislim na poresko rasterećenje, stvaranje boljih uslova poslovanja, ali i kvalitenije korištenje privrednih resursa", rekla je novinarima Stevanovićeva, nakon sastanka sa mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Ona je istakla da na sastanku nije bilo riječi o imenovanjima ministara, ali da je postignuta saglasnost o prioritetima i ciljevima nove vlade.

"Potrebne su nam i reforma obrazovanja, javnog sektora i zdravstvenog sistema. Višković je u mnogo boljoj poziciji u odnosu na prethodnu vladu, jer će imati komotniju većinu u Narodnoj skupštini. Vjerujem da će građani naredne godine osjetiti pozitivne pomake", navela je Stevanovićeva.

Govoreći o novoformiranom klubu, Stevanovićeva je rekla da očekuje znatnu podršku sadašnjih članova opštinskih i gradskih odbora DNS-a, te da bi se klubu mogli do kraja sedmice priključiti odbori iz Bijeljine i Zvornika.

Komentarišući prodaju akcija Rudnika željezne rude "Ljubija", Stevanovićeva je navela da je kao član DNS-a bila protiv privatizacije, jer je radila po instrukcijama iz partije, da sada ne osjeća odgovornost i da o ovome treba pitati lidera DNS-a Marka Pavića.

Višković je naglasio da je na sastanku razgovarano o prioritetima nove vlade.

"Članovi novoformiranog bloka interesovali su se da li je za njih planirano ministarsko mjesto. Dobili su odgovor kao i svi do sada. Konsultacije su još u toku, jer se mijenjaju okolnosti formiranjem ovog kluba, a ako bude još nekih novih klubova do fomiranja vlade razgovaraću i sa njima, jer ima najava da će ih još biti u Narodnoj skupštini", rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i član novoformiranog kluba Nedeljko Čubrilović.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog