Sport

Luka Modrić osvojio Zlatnu loptu

Luka Modrić je najbolji fudbaler svijeta i u izboru France Footballa, francuskog časopisa koji dodjeljuje najprestižniju individualnu nagradu u fudbalu.

Modrić je prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji je u ovom izboru završio odmah iza kapitena hrvatske reprezentacije.

"Počašćen sam. Ovo je više od dječačkog sna. Ovo je nagrada svim mojim saigračima, svim mojim trenerima. Izborniku Daliću, Realu", rekao je Modrić čiji je otac zaplakao u trenucima kada je veznjak Reala podigao Zlatnu loptu.

"Nevjerojatan osjećaj. Ne samo zbog Lea i Cristiana, već zbog svih drugih sjajnih igrača, Mbappea, Griezmanna, koji su bili u konkurenciji. To je dokaz da je ova godina bila neponovljiva."

Modrić nastavio osvajati trofeje

Ranije je Modrić proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva, UEFA ga je proglasila najboljim fudbalerom u Evropi, a FIFA najboljim na svijetu.

U 2018. godini osvojio je Ligu prvaka, svoj četvrti trofej najjačeg evropskog klupskog takmičenja. S Hrvatskom je postao svjetski doprvak.

Od Zadra i Zrinjskog do Reala i Zlatne lopte

Modrić je karijeru počeo u Zadru, a prije 16 godina stigao je u Dinamo. Nakon posudbi u Zrinjskom i Interu Luka je u dresu Dinama blistavim partijama stigao do kapitenske trake u Tottenham. U Londonu se zadržao četiri godine, a onda je ultimatumom napustio klub i otišao u Real u kojem je postao jedan od najboljih fudbalera svijeta i osvojio niz klupskih i individualnih trofeja.

 

Izvor: Index.hr

 

 

Blog