Kultura

Дугорочна сарадња између НПРС и Народног позоришта у Приштини

Данас је у НПРС потписан Протокол о сарадњи између Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Приштини.

Ове двије позоришне куће су се обавезале да ће покушати на дугорочној и непрофитабилној основи, у оквиру својих могућности да обезбиједе реципрочна гостовања Народног позоришта у Приштини на позорници Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта Републике Српске на позорници Народног позоришта у Приштини. Поменута позоришта ће покушати да учествују у заједничким продукцијама представа, размјени аутора, умјетника и других стручњака, као и у свим другим облицима сарадње у позоришту.


Директор НПРС Ненад Новаковић, је истакао да је данас посебно срећан јер је емотивно везан за Косово и Метохију и Народно позоришта из Приштине. 

"Изузетно ми је драго јер су наши пријатељи са Косова и Метохије овдје данас у Бањој Луци. Надам се да након гостовања Народног позоришта у Приштини на Театар фесту и овог вечерашњег, на томе нећемо стати, и да ћемо ову сарадњу наставити, не само због потписивања споразума о пословно-техничкој сарадњи, већ због тога што је то потреба оба позоришта. Велика нам је част што су наши гости данас са нама, и трудићемо се колико год можемо да са својим пројектима, они чешће долазе овдје код нас, јер заиста имају шта да понуде", казао је Новаковић.

Директор Народног позоришта у Приштини Предраг Радоњић, је рекао да му је посебна част да је тренутно у Бањој Луци, јер позориште из Приштине овдје наилази на многе више разумијевања за свој рад, него у неким другим срединама у којима гостује. 

"Ове године када славимо 70 година постојања, налазимо се у једној специфичној ситуацији да у свом називу имамо име града одакле смо протјерани, да немамо матичну сцену, јер смо сада измјештени у Грачаницу, а опслужујемо све те средине на Косову и Метохији гдје живи наш народ, и трудимо се да са нашим представама које радимо све више у копродукцији са другим позориштима из Србије стварамо добре представе, а ова вечерашња коју ће бањалучка публика имати прилику да види, по мом мишљењу је једна од најбољих. Са нашим представама гостујемо и у другим срединама у којима представљамо свој рад, и свједочимо о ситуацији у којој се налазимо на Косову и Метохији", истакао је Радоњић.

Глумац Зоран Карајић је нагласио да му је драго што је у Бањој Луци, јер је то град његове младости. 

"Представа “Бановић Страхиња„ је веома тражена, и играмо је по цијелој Србији. Очекујем да ће бањалучка публика које је дивна, добро прихватити овакво читање чувеног Михизовог текста, јер оно није уобичајено, није историјско, него је плод Михизове имагинације, и чврсто вјерујем да ћемо се и даље често виђати."

Глумац Милан Васић је рекао да се позориште у Приштини труди да ради пуном паром и да никад више нису радили у Позоришту као посљедњих годину-двије дана. 


"Улазимо из пројекта у пројекат и долазе нам добри и квалитетни редитељи, радимо добре наслове. По први пут је цијели ансамбл укључен, што у дјечијим представама, што у представама за одрасле. Радимо јаким интензитетом, и све смо задовољнији и поноснији оним што радимо. Драго ми је да можемо и ван Косова и Метохије да упознамо људе са оним што ми радимо. Највише бих волио да сваку представу коју урадимо и која доживи премијеру на Косову и Метохији, премијерно изведемо и на сцени Народног позоришта Републике Српске. Радујем са кад год дођем у Бању Луку, јер знам да нас много волите, као што и ми волимо вас, и овдје ми је јако лијепо. Јако се пријатно осјећам, и позивам публику да вечерас дође у што већем броју", поручио је Васић.

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog