Politika

Šta su rekli Filipović i Izetbegović o sporazumu sa Miloševićem?

Jedan od vodećih bosanskih intelektualaca, akademik Muhamed Filipović u emisiji Pressing na N1 govorio je o sporazumu između Izetbegovića i Miloševića, i zašto se u posljednjem trenutku Izetbegović povukao i odustao.

Filipović je istakao da je Milošević želio da dokaže da on nije proizvođač rata i da mu je upravo sporazum sa Izetbegovićem išao u prilog da to i dokaže.

„On je odmah rekao da želi sporazum s nama da bi dokazao da nije on onaj koji proizvodi rat na Balkanu. Da je bio primoran da interveniše u Hrvatskoj zbog toga što je Tuđman uveo ustaše u hrvatsko politički život, a Srbi su osjetljivi zbog genocida u Drugom svjetskom ratu na to. Da je bio primoran da interveniše u Hrvatskoj, ali da želi dokaz da nije on proizvođač rata. Da bi to dokazao odlično mu je dolazio sporazum sa Izetbegovićem. Izetbegović je na to pristao i mi smo napravili sporazum da bi ga u zadnjem času otkazali, iz SDA. Nikad mi Izetbegović nije dao objašnjenje zašto je to otkazao jer je on kad smo napravili koncept sporazuma prvi rekao na zajedničkom sastanku, sjedili smo zajedno Izetbegović i ja s jedne strane, a Karadžić, Koljević i Krajišnik s druge, on je prvi rekao ovo je dobro, potpisaćemo to, da bi nakon dva dana došao jedan telegram u kojem se kaže ne samo da se ne slažu s tim sporazumom, nego sa bilo kakvim“, izjavio je Filipović za N1.

Na pitanje novinara da li je ikada pitao Izetbegovića zašto je to uradio i šta je presudilo da to uradi, Filipović je još jednom ponovio da ga je pitao više puta ali da mu nikada nije htio reći.

Izetbegović o sporazumu sa Miloševićem

Dio iz intervjua sa novinarom Nenadom Pejićem, koji je Alija Izetbegović dao za Liberty TV.

Pejić: Da li je tačno gospodine Izetbegoviću da je Vama Slobodan Milošević nudio da budete prvi čovjek, aj da kažemo federacije ili konfederacije, u zamjenu da Bosna ostane u Jugoslaviji?

Izetbegović: Da, to je tačno. O tome su pisali i mediji, to nije bila nekakva tajna. To se dogodilo u zgradi Saveznog izvršnog vijeća negdje u ljeto 1991. godine. Mi smo dugo vremena šetali u onoj velikoj auri zgrade Saveznog izvršnog vijeća, i tada mi je rekao da on smatra da ću ja trebati biti prvi predsjednik takve jedne države. Dakle, riječ je o krnjoj Jugoslaviji. Nije on tada meni rekao krnjoj, nego je rekao Jugoslavija kakva ona bude, kako možemo napraviti, vi ćete biti njen prvi predsjednik. Ja sam to vrlo izričito odbio, i mislim da sam to negdje i kazao, to nikada nije bila tajna. On je to punudio, ja sam to odbio.

 

 

Frontal/Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog