Kultura

Стојановић: Десет година Ревије руског филма велика сатисфакција за уложени труд

Традиционална Ревија руског филма, по десети пут узастопно, отворена је синоћ на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, а у организацији новинара Жељка Стојановића и уз подршку Амбасаде Руске федерације у БиХ.

Неспорну подршку свих ових година Жељко је имао и у деканату Филозофског факултета, општини Пале и Катедри за русистику, која је са радом почела исте те, 2009. године, када и пројекат промоције руског филма и руске културе у Републици Српској.

Стојановић за Фронтал каже да је циљ, постављен по самом покретању идеје зване Ревија руског филма, испуњен организацијом 10. узастопне Ревије, након чега би организацију исте требао да преузме новоосновани Институт за руски језик.

„Дошли смо до двоцифреног броја и то нам је био циљ када смо кренули прије десет година. Надам се да ће Институт преузети Ревији, јер се ја окрећем неким новим пројектима и помагаћу им колико будем могао“, рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, десетогодишњи рад на промоцији руске културе и филма је велика сатисфакција за њега, јер су љубитељи филма, медији, новинари и други прихватили то са задовољством.

Да је Ревија руског филма постала дио традиције у Палама препознала је и сама општина, која је на својој страници на „википедији“ ову ревију сврстала у ред истакнутих културних манифестација.

Овогодишњу, 10. Ревију руског филма обиљежиће пројекције филмова „Насљедници“, „Бака“ и „Сурова романса“, као и два туристичко-документарна филма „Историјска и данашња Москва“ и „Ермитаж“. 

Филм „Насљедници“ је синоћ отворио Ревију, док ће вечерас Ревија бити настављена уз документарно-туристички филм, који нас води у Москву кроз фотографије. Те фотографије нам представљају хиљадугодишњи град, који је издржао тешка времена и положио многе историјске испите.

Сутра, 13. децембра, посјетиоци ће моћи да погледају филм „Бака“ редитељке Лидије Барбове, који говори животу једне старице и њених унука у унутрашњости Русије. Филм је добио 12 награда на руским и европским фестивалима.

У петак, 14. децембра, посјетиоци ће имати прилику да поново кроз фотографије путују, овог пута у престижни музеј Ермитаж, који је у мртвој трци са француским Лувром. 

Посљедњег дана пројекције филмова на 10. Ревији руског филма биће приказан филм „Сурова романса“ редитеља Ељдара Рјзанова, који представља лијепу руску романсу, ремек дјело мајстора руске романсе Рјзанова.

Пројекције филмова ће бити одржане у амфитеатру Филозофског факултета у Палама са почетком од 19:00 часова.

Улаз је бесплатан.

 

Фронтал/Миљан Рашевић
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog