Društvo

Na današnji dan umro jedan od najčuvenijih srpskih naučnika Milutin Milanković

Na današnji dan, 12. decembra 1958. godine u Beogradu, umro je jedan od najčuvenijih srpskih naučnika, osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu, potpredsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, naučnik svjetskog ugleda.

Milutin Milanković rođen je 28. maja 1879. godine u selu Dalj koje se nalazi na Dunavu. Jedan od najčuvenijih srpskih naučnika, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali Zemlju. Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka. U sferu njegovih interesovanja spadale su: matematika, astronomija, klimatologija i geofizika.

Milanković je uveo matematičko modelovanje u građevinarstvo. Nije mogao da projektuje veliki magacin i halu od armiranog betona jer nisu postojale matematičke formule na osnovu kojih bi se odredile dimenzije armaturnih greda i nosećih ploča.

Osim ove planete, proučavao je klimatske uslove na Merkuru i Veneri. Izračunao je da je temperatura tla na dnevnoj strani Meseca +100,5 °C, a pre pojave Sunca -58 °C.

1923. godine je predložio reformu julijanskog kalendara koju je Pravoslavna crkva prihvatila. Napravio je najtačniji kalendar po kome tropska godina traje 365 dana, 5 časova, 48 minuta i 48 sekundi.

 

 

Frontal

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog