Kultura

Бранислав Нушић – великан српског новинарства

Едукативно предавање о лику и дјелу великог српског књижевника и новинара Бранислава Нушића одржано је синоћ у Културном центру Пале, гдје је професор Владимир Баровић говорио о самом новинарском раду Нушића у српској историји.

Према његовим ријечима, Нушић је заиста великан српског новинарства, човјек који је био помало мистериозна личност, о којем се говорило да припада масонској ложи, све у свему, веома интересантна личност.

„Српско новинарство је почаствовано тиме да је један велики Бранислав Нушић био и остао апостол нашег новинарства, а са друге стране, ја сам га намерно ословио са велики мајстор српског новинарства, јер је био човек који је обављао значајне послове и велики национални радник“, каже Баровић.

Он додаје да је Нушић био огорчени противник Анексије БиХ и предводник београдских демонстрација по овом питању, велики противник фашизма и нацизма и један од потписника петиције против фашистичке и нацистичке агресије.

„Био је веома интересантна личност, не само што је „наш Молијер“, да се родио у некој другој земљи можда би био и свјетски позната личност, али и за наш народ је прави понос и дика“, каже Баровић.

Баровић, који предаје на катедрама за новинарство на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, каже да се труди да својим студентима пренесе потребно знање и упозна их са ликом и дјелом људи попут Змаја, Црњанског и Нушића, који су дубок траг оставили  у нашем новинарству.

Када се ради о колегама из „новијег времена“, а који би се могли упоредити са оним како се Нушић бавио новинарство, Баровић наводи примјер новинара и писца Светислава Басаре.

Бранислав Нушић био је српски књижевник, писац романа, драма, прича и есеја, комедиограф, зачетник реторике у Србији, новинар, фотограф аматер и дипломата.

Предавања професора Владимира Баровића, гдје је до сада говорио о Нушићу, Црњанском и Змају, су циклус занимљивих предавања о историјским личностима која су се бавила и новинарством.


Фронтал/Миљан Рашевић

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog