Svijet

Tereza Mej ostaje premijerka Velike Britanije

Tereza Mej putuje u Brisel na samit EU, jutro nakon što su joj članovi vladajuće Konzervativne partije izglasali povjerenje i omogućili ostanak na čelu stranke sljedećih 12 meseci.

Premijerka Velike Britanije tražiće pravno obavezujuće obećanje od lidera EU za irski bekstop - ključnu prepreku za poslanike koji se suprotstavljaju njenom sporazumu o Brekzitu.

EU neće pregovarati o sporazumu, ali može biti voljna da da više uvjeravanja o privremenoj prirodi bekstopa, saznaje BBC.

Premijerka Mej je dobila 200 glasova podrške, ali je 117 poslanika Torijevaca bilo protiv tokom glasanja koje se odigralo sinoć.

Prema propisima, novo glasanje o povjerenju ne može biti održano narednih 12 meseci.

Šta će se dogoditi na samitu EU?

Ranije ove nedjelje, premijerka Mej se sastala sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i premijerom Holandije Markom Rutom kako bi sa njima jedan na jedan razgovarala o sporazumu.

Sastanak sa premijerom Leo Varatkar je otkazan zbog glasanja o povjerenju.

Na sastanku koji se danas održava, Mej će imati priliku da pred lidere svih 27 zemalja članica iznese problem.

Oni će zatim razmotriti šta bi se moglo učiniti - bez Tereze Maj u prostoriji.

Torijevci protiv Mej

Glasanje o povjerenju uslijedilo je nakon što su poslanici njene Konzervativne partije prikupili neophodnih 48 pismenih zahtjeva za smjenu.

Mej je ranije poslanicima rekla da se neće kandidovati na sljedećim izborima za lidera stranke.

Govoreći u sjedištu Vlade u Dauning stritu, Mej je obećala da će okončati proces izlaska Britanije iz Evropske unije „za koji je narod glasao."

Ipak, dodala je da je saslušala probleme na koje su ukazali poslanici koji su glasali protiv nje i da će se boriti za promjene sporazuma o Bregzitu na samitu EU u četvrtak.

Mej je rekla da sada ima „obnovljenu misiju - da iznese Bregzit za koji je narod glasao, da ponovo ujedini zemlju i izgradi je da bude funkcionalna za sve."

Šta je rekla Mej nakon glasanja o povjerenju?

Smjena na čelu vladajuće stranke u britanskoj politici obično vodi ka smjeni i na premijerskoj funkciji. Prije glasanja, Mej je rekla da će u odbranu svog statusa lidera stranke uložiti „sve što ima".

Novi premijer bi mogao da ukine ili proširi Član 50 - mehanizam po kojem Britanija 29. marta izlazi iz EU - što bi, kako je rekla Mej, moglo da odloži ili zaustavi Bregzit.

Mej navodi da bi promjena stranačkog lidera „ugrozila budućnost zemlje i stvorila nesigurnost u trenutku kada nje ne smije biti".

„Potraga za novim stranačkim liderom neće promijeniti ni osnove pregovora o Bregzitu ni odnos snaga u parlamentu.

„Ali nedjelje koje bismo proveli u prepiranju, samo bi stvorile nove podjele i to u trenutku kada treba da budemo jedinstveni. To ne bi bilo u nacionalnom interesu".

Konzervativci moraju da naprave „zemlju koja je dobra za sve" i da narodu „dostave Bregzit za koji su glasali", dodala je.

„Posvetila sam se potpuno pregovorima sa EU od kako sam postala premijerka i spremna sam da završim započeto".

Mej je postala premijerka 2016. godine, ubrzo nakon što je Velika Britanija na referendumu odlučila da izađe iz Evropske unije.

U posljednje vrijeme, Mej se suočavlaa sa žestokim kritikama iz njene partije zbog plana o Bregzitu.

Da joj je izglasano nepovjerenje, bili bi održani izbori za novog lidera konzervativaca, u kojima ona ne može da učestvuje.

Da je pobjedila prostom većinom, mogla bi sama da odustane od funkcije lidera partije.

Da je smijenjena, Mej bi ostala premijerka dok konzervativci ne bi izabrali novog lidera, što je proces koji može trajati šest nedjelja.

 

Izvor: bbc.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog