Republika Srpska

Potpisan Ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije "Šandong Internešnal" Јang Sju potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, prva faza projekta od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju auto-puta Banjaluka -Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost auto-puta, plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano taj će novac biti obezbijeđen od putarine.

Vrijednost ovog auto-puta je 297 miliona evra, a kako je rekao Trninić, potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da od danas počinju teći rokovi koji podrazumijevaju da u naredne dvije godine bude završena eksproprijacija zemljišta.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je predsjednica Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj, te da je namjera da što prije Republika Srpska sa auto-putem izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije.

On je naglasio da će izgradnja ove dionice putne može pomoći privrednom razvoju i izrazio zadovoljstvo što Srpska danas ima više od 100 kilometara auto-puta.

Dodik je zahvalio kineskim partnerima koji su s ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem potpisali ovaj ugovor, izrazivši nadu da će kineski partneri biti efikasni u radu.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković, predstavnici Ambasade Kine u BiH, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te predstavnici javnih preduzeća i institucija Srpske.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog