Svijet

Stoltenberg: Jasno smo dali do znanja da nije vrijeme za formiranje Vojske Kosova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke o osnivanju vojske Kosova, koja je donesena uprkos tome što je Alijansa izrazila zabrinutost zbog takvog poteza.

On je u saopštenju, koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici NATO, istakao da je Alijansa jasno dala do znanja da nije vrijeme za takvu odluku, iako je transformacija bezbjednosnih snaga u vojsku pitanje za vlasti Kosova.

Stoltenberg je istakao da NATO podržava razvoj kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru trenutnog mandata Alijanse, ali je naglasio da će promjenom mandata Sjevernoatlantsko vijeće morati da ponovo razmotri nivo saradnje NATO sa bezbjednosnim snagama Kosova.

"NATO kroz snage KFOR-a ostaje posvećen bezbjednom i sigurnom okruženju na Kosovu i stabilnosti na širem prostoru zapadnog Balkana", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da sve strane moraju da se pobrinu da današnja odluka ne pojača tenzije u regionu i da se svi politički učesnici moraju usredsrediti na napredak reformi i dijaloga.

"Ponovo pozivam i Prištinu i Beograd da ostanu mirni i uzdrže se od bilo kakvih izjava ili postupaka koji bi mogli da vode ka eskalacijama", upozorio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO napomenuo je da Alijansa nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine kao jedinog političkog rješenja u regionu.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog