Vijesti

Savjet bezbjednosti u ponedjeljak o Kosovu iza "zatvorenih vrata" po želji Zapada?

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu zakazana je za ponedjeljak, piše ruska agencija "Tas" i navodi, pozivajući se na diplomatski izvor, da Zapad traži da sjednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi.

Izvor u ruskoj Stalnoj misiji pri UN je dodao da Rusija i zapadne zemlje nisu uspjeli da postignu konsenzus oko formata sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zakazane za ponedjeljak i posvećene odluci Kosova o formiranju vojske.

"Grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata", naveo je isti izvor i dodao da zbog tih različitih pozicija nije postignut konsenzus.

Prema njegovim riječima, konsultacije o tom pitanju održane su u petak i donijeta je odluka da predsjedavajući Savjetu bezbjednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavi konsultacije sa stranama u periodu preostalom do ponedjeljka, prenosi Tas.

Taj diplomatski izvor je dodao da su Rusija i Srbija tražile održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN "zbog situacije koja je nastala nakon što je takozvani parlament u Prištini odlučio da transformiše Kosovske bezbjednosne snage u vojsku", što je suprotno Rezoluciji 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Kako prenosi Tas, sa tim ciljem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da dođe u Njujork.

"Mi smatramo da je takav pristup izraz nepoštovanja. Zašto se mnoge višečasovne sjednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je riječ o Srbiji?", rekao je isti izvor.

On je zaključio da se može steći utisak da zapadne zemlje žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata, prenosi Tas.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je juče da je Srbija, povodom protivpravne odluke o formiranju vojske Kosova, zatražila zakazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

 

Izvor: rts

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog