Kultura

Dan Hajrudina Šibe Krvavca 22. decembra u sarajevskom Meeting Point-u

22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point, a u organizaciji Udruženja reditelja i rediteljica BiH, održaće se manifestacija "Dan Hajrudina Šibe Krvavca", kojim se obilježava 92. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora i jednog od najgledanijih autora na svijetu.

Publika će imati priliku pogledati film "Diverzanti", a prije toga o filmu će govoriti Nebojša Jovanović. Događaj počinje u 18 časova.

Ko je bio Hajrudin Šiba Krvavac?


Hajrudin "Šiba" Krvavac rođen je 22. decembar 1926. godine u Sarajevu. Bio je bosanskohercegovački filmski režiser najviše poznat po režiranju filmova partizanske tematike tokom 1960-tih i 70-tih. Njegovi filmovi su emotivni ratni spektakli, koji promovišu prijateljstvo i herojstvo.

Njegov dar za precizno pričanje filmske priče je bio vidljiv već u njegovim ranim dokumentarnim filmovima što je postalo osnovna crta kasnijih dugometražnih filmova koje je režirao. Prvi Šibin film bila je trilogija "Vrtlog", snimljena 1964. god. u okviru koje je snimio priču "Otac" u kojoj se govori o ocu kojem Nijemci dopuštaju da odabere jednog od dvojice sinova te ga tako spasi od strijeljanja. Svi njegovi filmovi su akcioni i imaju temu Drugog svjetskog rata. Za svoju filmsku naraciju puno duguje stripovima i američkim akcionim filmovima, naročito vesternima, sa maštovitom kombinacijom akcije i emocija, ličnih drama i epskih tragedija, idealizovanih heroja i psiholoških ispitivanja, ponekad sa dozom humora. Zbog svog filmskog stila, Krvavac je ponekad upoređivan sa Howard Hawksom.

Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju.

Snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Hajrudin Šiba Krvavac premiuo je 11. jula 1992. godine u Sarajevu.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog