Frontal Blog Challenge

Mi imamo lijek za depresiju!

Okruženi svakodnevnim problemima i uticajima na naše psihičko zdravlje, došli smo na ideju da svoj projekat realizujemo na temu „depresija“.

Većina kada čuje ovu riječ, odmah pomisli na suicid i njene najteže oblike, međutim depresija je oko nas prisutna u blažim oblicima sa naglaskom da je iz dana u dan ima sve više. Naš svakodnevni život je ispunjen depresijom, a da toga nismo ni svjesni. 


Kao učenici Srednje medicinske škole Tuzla, odlučili smo da povezujući sa svojim sadašnjim pozivom i vjerovatno budućom strukom učinimo korak koji je veoma bitan za naše društvo. Uvidjevši sve veći broj oboljelih, nismo mogli pustiti da svi zajedno živimo u neznanju, i da nam potencijalni „ubica“ hoda oko glave.   


Svi mislimo da se depresija manifestuje samo nakon stresnih situacija, tačno je to, ali mnogo je više drugih razloga. Ruku na srce, trenutni obrazovni sistem također je jedan od uzročnika koji dovodi do depresije. Duboko poštovanje za sve profesore, ali svugdje ima neko ko svoj posao radi 40 godina i više, a u tom poslu je najmanje ljubavi i pedagogije. Također, veliki broj radnika svakodnevno doživljava razne torture od svojih privatnika. Neredovne plate, loši uvjeti na poslu, sve su to pogodni uslovi za stvaranje opake bolesti koja za sobom može donijeti i ono najgore, a to je smrt.

Bitno je reći da osobe koje poznajete da boluju od depresije, a nisu se javile u zdravstvenu ustanovu, da to što prije učine. I naravno, tim osobama pomaže jaka podrška, vaše prisustvo i svjetlo na kraju tunela koje oni vide, ali ne reaguju. Budite prijatelj, jer ne znamo što nas sutra čeka!


Mi nismo ovdje da držimo prodike i kako se u narodu kaže „prosipamo lafinu“, ovdje smo da napravimo promjenu vrijednu nas i naše budućnosti. Ako vi ne želite misliti o sebi, makar misliti o našoj budućoj djeci. Dolaze oni kojima je život želja, a zdravlje uslov za sreću. Nemojte zbog svog neznanja druge ubijati u pojam i dovoditi psihičko zdravlje u pitanje. Više edukacije i promjena će stići. Ako ne vi, onda ćemo mi sigurno! I naglasili bi, da se sav naš projekat realizuje pod motom: „Borimo se protiv nje, depresija izlječiva je!                                        

 

Autor: Kenan Suljić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Ti si sve ono što mi nije trebalo! – „Samoispunjavajuće proročanstvo“

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog