Zanimljivosti

5 najljepših coworking prostora na svijetu (FOTO)

U posljednjih par godina je zabilježen značajan porast otvaranja novih coworking prostora. Prema istraživanju „Global Working Survey 2017“, zabilježeno je povećanje od 5 500 novih coworking mjesta za tri godine. Predviđa se konstantan porast i u narednim godinama. Na našim prostorima ova ideja tek počinje da zaživljava u punom svijetlu i da budi interesovanja sve većeg broja ljudi.

Glavni uzrok ove ekspanzije jeste porast  populacije digitalnih nomada i frilensera u svijetu.

„Fleksibilnost, finansijska povoljnost i društvena komponenta koja podrazumjeva djeljenje radnog prostora, privlači sve više i više sturtupova i malih biznisa koji žele da zaobiđu standardne kancelarijske zakupe“, kazala je Leanne Beesley, osnivačica CoWorker-a. 

Na osnovu 4 000 coworking prostora u preko 105 zemalja predstavljenih na Coworkeru, izdvajamo 5 najljepših.

1. Crew Collective (Montreal, Kanada)

 

Ovaj prostor nudi komociju na preko 1 115 m2, tokom 1920-ih bio je Kraljevska banka.

Fokusirajući se na ljepotu same zgrade, lokalni arhitekta Henri Cleinge je imao poteškoća da prilagodi prostor udobnostima coworkinga. Na kraju je uspio da zadrži svu megalomansku ljepotu zgrade, a sa druge strane da korisnicima ovog prostora ponudi maksimalnu udobnost i prilagođenost njihovim potrebama. 

2. Ministry of New (Mumbaj, Indija) 


Osnivačice Marlies Bloemndaal i Natascha Chadha su ovaj prostor zamislile više kao izgradnju društvene zajednice nego kao sami prostor za djeljenje poslovnog ambijenta. 

Kada se radi o dizajnu enterijera, ovaj duo smatra da je važno imati visok kvalitet, udobno poslovno okruženje u kombinaciji sa funkcionalnim evropskim stilom i prepoznatljivim lokalnim finesama. Prema riječima kreativnog direktora Bloemendaal, ništa ne stvara udobnu i pozitivnu atmosferu kao slogani, jastuci u bojama, košarka, fudbal, ili stolovi za ping-pong, personalizovani namještaj, prirodno svijetlo pomješano sa jedinstvenim retro svijećama i umjetnička djela iz lokalnih umjetničkih galerija.  

3. Neuehouse Hollywood (Los Anđeles, Sjedinjene Američke države) 


Vjerovatno ne postoji puno mjesta koje mogu kreativno inspirisati kao NeueHouse Hollywood.  Ulazeći u sedmospratni prostor zgrade CBS radija iz 1938. godine, u momentu se transportujete u glamurozne stare dane Holivuda. 

„Prilagođavajući stare tonske bine i pažljivo uparujući bogate Berber tekstile i tepihe ubacujući sjevernoafričke dekorativne elemente sa prigušenim svjetlom, velikim otomanskim jastucima, naš timovi iz  Neuehouse Studija i Rockwell grupe, uspjeli su da stvore topao, poslovan prostor, koji je u potpunosti bezvremenski“, kazao je Karl Finegan, osnivač NeueHouse-a.

4. Wework Weihai Lu (Šangaj, Kina) 


Ono što je započelo kao fabrika opijuma tridesetih godina prošlog vijeka i rezidencija umjetnika sredinom prve dekade novog milenijuma sada je u potpunosti pretvoren u novi ultra-stilizovan prostor WeWork u Kini. 
„Tu se nalazi mnogo mesinga, obrađenog drveta, staklene pregrade, teraco ploče, koje koriste kao pregrade bez stvaranja stvarnih zidova; toplo okruženje oplemjenjeno u somotu i koži  zajedno sa ručno izrađenim tepisima od strane lokalnih dizajnera Why Not i Fritz Hansen stolica, pored toga nalazi se i čelične stepenice obojene u zeleno kao kontrast crvenoj cigli“, kazao je Ashley Couch, direktor enterijera WeWork. 
 
5. The Work Project (Hong Kong, Kina)

 
Sa poznatom reputacijom gostoljubivosti, osnivači The Work Project-a znaju kako da coworking korisničko iskustvo podignu na viši nivo. 
 
Posjeduju dobro opremljenu biblioteku u kojoj možete pronaći knjige o arhitekturi, dizajnu, kuhinji, međunarodnim odnosima i putovanjima, specijalno izrađenim umjetničkim djelima od strane tima koji boravi tu i Bean Buroa koji u potpunosti naglašava udobno i stilski uređeno okruženje.
 
S obzirom da je sve visoko kvalitetno bez osjećaja pretjeranosti, „par elemenata istinski odvaja ovaj prostor od ostalih, a to su visoki plafoni (što je rijetkost u Hong Kongu), prelijep, ali udoban namještaj i vrt koji oduzima dah dizajniran od strane francuske botaničarke Patrick Blanc“, kazala je Junny Lee, osnivačica The Work Project-a.
 
 
 
Izvor: Forbes  
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog