Kultura

"Sedmorica sa Drine" - Italijani u redovima srpske vojske

"Sedmorica sa Drine" je dugometražni dokumentarni film koji govori o sudbini italijanskih dobrovoljaca, garibaldinaca koji, došavši iz Italije, staju uz srpke vojnike na Drini, kod Višegrada u prvoj velikoj bici Velikog rata, avgusta 1914.

Put ih vodi od Rima i Sicilije, od Kastelamare i Salerna, od Marina, Sutrija i starog Kastel Madama do Niša, Kragujevca, Užica i Višegrada - do Drine, na grudobran srpske vojske.

Film rasvjetljava nepoznate činjenice o učešću italijanskih dobrovoljaca na srpskoj strani u Velikom ratu. Sniman je na autentičnim lokacijama u Srbiji i Italiji.

Ta sedmorica hrabrih mladića bili su: Francesko Conforti, Arturo Reali, braća Cesare i Ugo Colizzea, Nicola Goretti, Mario Corvisieri i Vicenzo Bucca.

Već u prvim danima rata uputili su se u Srbiju i javili komandi Srpske vojske u Užicu molbom da budu raspoređeni u ratnu jedinicu. Hrabro su se borili, ali posljednjeg dana legendarne Cerske bitke, na visu Babina glava iznad rijeke Drine, njih petorica izgubilo je život, dok su dvojica teško ranjeni. Italijanska Ambasada u Beogradu i Ministarstvo odbrane 2002. godine ugradili su spomen-ploču sa njihovim imenima na veliki spomenik junacima Cerske bitke, na Tekerišu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u saradnji sa Vojskom Italije, u produkciji Vojnofilmskog centara "Zastava film", i saradnji sa Istorijskim arhivom Vojske Italije, 2015. godine su predstavili ovaj dugometražni dokumentarni film o sedmorici prvih dobrovoljaca.

U filmu učestvuje Anita Garibaldi Jalet, praunuka slavnog borca za italijansku državu, Đuzepa Garibaldija.

Stručni konsultanti: Antonio Sandro Zarkone, Stevan Jovičić, dr Andrea Dardi, mr Mileta Kečina, direktor fotografije Žarko Pekez, montažer Marko Dragišić.

 

 

Izvor: rts

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog