Frontal Blog Challenge

Skandalozna putovanja 2019.

Skandali nisu samo rezervisani za Amerikance. Evropljani vrlo lako drže korak s najvećom svjetskom silom prateći skandalozne trendove kako u politici tako i na drugim poljima.

Dok jedni Washington vežu uz uvijek burnu političku scenu ili pak „a must place to visit“, drugi ga pak  gledaju isključivo kroz jedan od najvećih sex skandala koji se desio krajem 90-tih. A Amerika ne bi bila Amerika da ne iskoristi upravo taj momenat i napravi jednu od najgledanijih političkih serija današnjice, Scandal. Olivia Pope zajedno sa svojim saradnicima svakodnevno rješava najintrigantnije političke spletke koje potresaju Capitol Hill dok istovremeno vodi dvostruki život kao ljubavnica američkog predsjednika. 

I dok kraj godine za mnoge znači sumiranje uspjeha u tekućoj godini s nadom da će naredna biti uspješnija, ima onih koji se odluče upravo tada praviti spiskove za putovanja koja do sada nisu uspjeli ostvariti.

Kako mnogi svoje buduće destinacije traže na osnovu lijepih fotografija na instagramu, možda malo čudnija ali nipošto odbojnija varijanta bi bila odabir destinacija na osnovu političkih skandala koji su uzdrmali pojedinu zemlju. Upravo je serija Scandal bila pokretač da kroz prizmu skandala napravim popis zemalja u Evropi koje bi se mogle posjetiti u 2019.

 

Pa krenimo s mojih 5 evropskih prijedloga skandaloznih putovanja u 2019.


(Alberobello / Wikipedia)

 

1. Italija - od orgija do UNESCO-ve baštine

Ne tako davno Italija je svakodnevno bila u centru svjetske pažnje zahvaljujući ekscesivnom životu njenog premijera Berluskonija. Bunga bunga partiji i orgijanje sa maloljetnicama je nešto što će zemlju pizze i paste pratiti još dugo.  Ipak, posjeta ovoj čizmolikoj zemlji je na samom vrhu želja svakog putnika. Dok većina polazi upravo od posjete Berluskonijevom Rimu, sami jug Italije krije mali dragulj. U pokrajni Apuliji, nedaleko od Barija, nalazi se gradić po imenu Alberobello. Još 1996. godine ga je UNESCO stavio na popis svjetske baštine u Evropi zbog jedinstvenih građevina koje su nastale gradnjom bez veziva. Trulli, kućice iz Alberobella predstavljaju sjajnu pozadinu za svaku instagram fotografiju na kojoj će vam prijatelji zasigurno pozavidjeti.

 

2. Francuska - flan i vanbračna djeca

Da, da, opis je dobar. Sve to je vjerorvali ili ne opis jedne države. Francuske. I dok jedni biraju Pariz kao destinaciju za svoj dugo željeni godišnji upadajući u standardne turističke klopke i obilazeći glavne atrakcije bez da mogu oko baciti na Mona Lizu od silne gužve ili pak čekajući satima u redu da bi se liftom popeli na vrh Ajfelovog tornja, vi budite pametniji. Otisnite se u prelijepi Alzas i uživajte u čarima Strazbura. I dok je upravo Strazbur jedan od dva središta evropskih institucija, koje svako malo potrese neki skandal, nezaboravna je afera špijunaže bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana, koji je preko službi prisluškivao javne ličnosti plašeći se da će neko od njih javno obznaniti da Miteran ima vanbračnu kćerku. I dok Francuska čeka na svoj novi skandal, vi se prepustite ukusnom flanu, tradicionalnom jelu Alzasa te uživajte u šarmantnim uličicama Strazbura.


 (Strasbourg / Wikipedia)

 

3. Austrija – svadbenim valcerom do diplomatskog skandala

Dok jedni preferiraju more, sunce i plaže za svoj odmor, planine a posebno Alpe mogu imati očaravajući učinak. Ne samo zimi već i ljeti upravo Alpe nude sjajnu kulisu za opuštajući odmor i dobru zabavu. Upravo takvu jednu zabavu je ovo ljeto imala austrijska ministarka vanjskih poslova Knajsl koja je u Štajerskoj slavila svoju svadbu. Možda to i ne bi bila tolika vijest da na vlastitom vjenčanju nije zaplesala vlacer sa posebnim gostom. Jednim i jedinim Vladimirom Putinom. A svijet ne bi bio svijet da u plesu nije vidio diplomatski skandal u njenom nakl naspram Putina. I dok jedni gledaju na taj gest kao austrijsko ponižavanje naspram ruske sile, vi se sigurno nećete poniženo osjetiti kada vas ugoste na nekom porodičnom imanju u Austriji, gdje vam je jedini dodir sa vanjskom politikom kontakt sa drugim gostima iz inostranstva. Planinarenje, vožnja biciklom ili jednostavno relaksacija uz dobru knjigu sa pogledom na veličanstvene Alpe su zasigurno dobra alternativa prenapučenim vrelim plažama.


(Austrija / XPM)


4. Njemačka – pivo, kobasice i plagirane doktorske disertacije 

Sa Njemačkom nikada nećete pogriješti ako je odaberete za svoje putovanje. Od kulinarskih destinacija, preko istorijskih do hipsterskih. Sve imate zastupljeno na jednom mjestu. Za starije osobe topla preporuka je gradić Koenigswinter, smješten između Kelna i Bona. Dovoljno velik za obilazak i istraživanja a taman malen da se odmori uz šetnju Rajnom. Nezaobilazni su stari gradovi kao što su Frajburg ili pak Vurcburg koji baštine sjajnu istorijsku notu a u sebi kriju jedne od najstarijih  univerziteta u Njemačkoj. Upravo se uz obrazovanje krije jedan od najvećih političkih skandala koji je rezultirao čak i ostavkom. Da se ne isplati plagirati naučne radove, posebno one koji su ključni za vašu karijeru, na vlastitoj koži je osjetio Savezni ministar odbrane Gutenberg koji je optužen da je plagirao svoju doktorsku disertaciju. Upravo ova afera je potakla i druge družave da pokrenu procedure  provjere naučnih radova svojih zvaničnika. Ali bez brige, da biste uživali u pivu i kobasicama za vrijeme Oktoberfesta ne morate imati odbranjenu doktorsku tezu, već samo želju za druženjem i pokoji euro odvojen baš za srce Bavarske.


(Freiburg / FWTM)

 

5. Slovenija – između korupcije i domaćih njoki

Ako spadate u fudije, osobe koje uživaju u hrani i istražuju tu temu, Sloveniju ne smijete zaobići u svojim putešestvijama. Možda ste do sada smatrali kako vam baka pravi najbolje njoke, međutim, Slovenci će vas u tome razuvjeriti. Još ako tome dodate savršeni krajolik Alpi smještenih u Nacionalnom parku Triglav, to će vam, vjerujte na riječ, biti najbolji odmor koji ste ikada imali. Nadam se samo da vas i zdravlje dobro služi jer je balkanska hrana poznata kao visokokalorična. A budući da Sloveniju potresa najveća korupciona afera u zdravstvu, gdje su upleteni jedni od najboljih ljekara i farmaceutske kompanije koji su za basnoslovne sume dogovarali talove, ne bi bilo preporučljivo da vam ukusna domaća hrana u Sloveniji dođe godišnjeg odmora.


 (Slovenija, Nacionalni park Triglav)


#FrontalBlogChallenge

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

 

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

Povezane vijesti:

5 činjenica o mačkama koje niste znali!

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog