Zanimljivosti

Šrek iz stvarnog života: Iza groteskne pojave krilo se toplo srce (FOTO)

Sa deformisanim tijelom i zastrašujuće velikom glavom privlačio je pažnju gdje god se pojavio. Iza groteskne pojave krio se odličan rvač i veoma inteligentan i topao čovjek koji je četrdesetih godina prošlog vijeka bio velika rvačka zvijezda u SAD. Decenijama kasnije, njegov lik je uzet za stvaranje popularnog animiranog junaka Šreka.


Moris Tile bio je inspiracija za Šreka

Moris Tile, poznat pod nadimkom „Francuski anđeo", bio je jedan od najpopularnijih rvača četrdesetih godina prošlog vijeka u Americi. Ono po čemu je čitav svijet pamtio Tilea je groteskna pojava, ogromna glava, izdužena vilica, deformisano tijelo nastalo teškom bolešću, akromegalijom. Iza zastrašujuće spoljašnosti krio se dobar i topao čovjek sa intelektom koji je plenio. Za života Tile je ostavio traga u američkom rvanju, dok je decenijama nakon smrti njegov lik poslužio kao inspiracija za nastanak popularnog animiranog junaka Šreka.

U tinejdžerskim godinama Tile je bio i dalje normalan dječak, sa nježnom građom i lijepim licem zbog kojeg mu je majka dala nadimak „Anđeo“. Problemi za Tilea počinju sa 17 godina, kada naglo kreću da mu otiču ruke, noge, glava i unutrašnji organi. Dvije godine kasnije, utvrđeno da boluje od akromegalije, rijetke bolesti koja nastaje nekontrolisanim izlučivanjem hormona rasta, usljed čega pojedini dijelovi tijela pretjerano rastu.


Bio je izuzetno uspješan rvač

I pored strašne bolesti koja ga je napala, Tile je uvijek bio predani sportista. Sa svoje 23 godine kada je bolest uznapredovala a tijelo se promijenilo, uspio je da uđe u francusku ragbi reprezentaciju. Zbog svog izgleda trpio je žestoke uvrede gdje god da se pojavi. Pokušavši da pobjegne od svega prijavio se u francusku mornaricu. Po napuštanju mornarice Tile je teško dolazio do posla. Ipak, na nagovor prijatelja oprobao se u filmskoj industriji, gdje je koristio svoj izgled glumeći najčešće čudovišta.



Konačno, 1937. godine imao je susret koji će mu promijeniti život. Te godine Tile je upoznao američkog profesionalnog rvača litvanskog porijekla Karla Pojela koji je u to vrijeme bio veoma popularan u svijetu rvanja.  Nakon uspjeha u Evropi, naredni korak Tilea bila je Amerika.


Moris je bio čovjek velikog srca

Na američkom tlu Tile je za kratko vrijeme postigao veliki uspjeh. Već na prvom meču u Bostonu 24. januara 1940. godine Tile je oborio publiku s nogu, kada je nakon ulaska u ring glasno urliknuo. Na mečevima organizovanim u Bostonu i u čitavoj državi Masačusets, tražila se karta više, jer je svako želio da vidi kako su rekli „pravo živo čudovište". Tile je dobio i nadimak pod kojim su najavljivane njegove borbe - „Francuski anđeo", gdje mu je uz nadimak koji mu je majka dala dodat pridjev „francuski".

Američki novinari su za razliku od evropskih kolega prodrli kroz spoljašnjost „Francuskog anđela" i počeli da pišu o njegovom karakteru i svakodnevnom životu. Novinari su zavirili u dušu Tilea, gdje su pisali da je riječ o čovjeku prijatne naravi, sa izuzetnim intelektom i divnim smislom za humor.


Moris u poodmaklim godinama

Kako je stario, njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo, na šta je najviše uticala sama bolest, akromegalija, koja je izazvala niz drugih problema. Tileov najbolji prijatelj, Karl Pojelo, takođe je bio u lošem zdravstvenom stanju, zbog problema sa plućima. Kasnije je ustanovljeno da boluje od raka pluća.

Pojelo je preminuo 4. septembra 1954. godine u 61. godini života. Kada je čuo za vijest o smrti Pojela, Moris Tile je doživeo srčani udar i preminuo je samo nekoliko sati kasnije. Dva velika prijatelja sahranjena su zajedno na Litvanskom nacionalnom groblju u mestu Džastis, u državi Ilinois.

 

Izvor: Blic
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog