Kultura

10 najboljih filmova u 2018. godini

BBC vam donosi deset najboljih filmova u 2018. godini.

1. A Quiet Place (Tiho mjesto)


Režiser ovog horor filma je Džon Krasinski, koji igra i glavnu ulogu sa svojom suprugom, Emily 'Mary Poppins' Blunt. Njih dvoje su roditelji dvoje djece i žive zajedno u izolovanom mjestu u šumi, gdje je prioritet da budu – tihi, jer misteriozna bića love onog ko ispusti i najmanji zvuk. Porodica komunicira znakovnim jezikom, dok otac (Krasinski) zvuk njihovih koraka "maskira" pijeskom. Sve što rade moraju da rade u apsolutnoj tišini, kako ih to "nešto" ne bi našlo i ubilo.

2. Shoplifters (Manbiki kazoku - Porodične veze)


Radnja filma koji je i dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se negdje u Tokiju i prati živote članova siromašne porodice Shibata.

Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu platu, porodica uglavnom preživljava od bakine penzije. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tokom jedne od njih naiđu na malu djevojčicu koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema njoj. S obzirom da je porodicasiromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident otkrije skrivene tajne i stavi na iskušenje veze koje ih ujedinjuju.

3. Cold War (Hladi rat)


Hladni rat je remek-djelo poetike i estetike, koji posebno krasi fascinantna visoko estetizirana crno-bijela fotografija i manji format slike. Film govori o dvoje ljubavnika koji ne mogu živjeti jedno sa drugim ali ni jedno bez drugog. Wiktor (Tomasz Kot) i Zula (Joanna Kulig) sreću se u Poljskoj pedesetih godina prošlog vijeka, kada je Wiktor regrutovao pjevače i muzičare za vladu - sponzorisan folk ansambl. Režiser Pawel Pawlikowski  snimio je film koji je baziran na sjećanju njegovih roditelja ("Oboje su bili jaki, divni ljudi", rekao je, "ali kao par oni su bili nezavršena katastrofa.") Ali, u širem smislu, Hladni rat predstavlja i  pregled istorijskog perioda i pravovremeni komentar o životu imigranata. Osim toga, nijedan drugi film ove godine nije imao takvu ravnopravnu crno-bijelu fotografiju ili takav niz predivnih pjesama.

4. If Beale Street Could Talk (Kada bi ulica Bil mogla govoriti)


Priča o mladom paru (Stephan James, KiKi Layne) rasplamsana siromaštvom, brutalošću policije i institucionalizovanim rasizmom, adaptacija Beri Dženkinsa romana Džejmsa Baldvina mogla bi biti ljuta polemika. Ali, ustvari, "Kada bi ulica Bil mogla govoriti" je nježna balada o ljubavi koja dolazi od romantičnih partnera, članova porodice i prijatelja.  Beri Dženkins je znao kako da iskaže crnu ljubav kao protivotrov rasnom prevratu.

5. The Favourite (Omiljena)


Režiser Yorgos Lanthimos je specijalizovan za varljive vizije savremenog društva (Dogtooth, The Lobster, The Killing Sacred Deer), tako da je bilo teško shvatiti šta bi radio sa istorijskom dramom o engleskom kraljevstvu. Radnja filma postavljena je početkom 1700-ih, kada se bolesna kraljica Anne (Olivia Colman) oslanja na njenu najbolju prijateljicu Sarah (Rachel Weisz), vojvotkinja Marlboroua, da pregovara sa britanskim aristokratama. Ali kada se Sarin ambiciozna rođaka Abigail (Emma Stone) useli u palatu, bina je postavljena za produkciju "All About Eve", osim sa više seksa, povraćanja i jastoga. 

6. Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Novi svijet)


Psihodelično pop-art remek-djelo koji kombinuje digitalnu i ručno slikanu animaciju. Pri korišćenju split-zaslona, naslova i stilskih ilustracija, bliži je stripu od većine superherojskih filmova, ali takođe je i sjajno filmsko djelo. Radi se o novom Spider-Man svijetu i potpuno drugačijoj priči koja će nas natjerati da preispitamo sve što smo do sada znali o najpoznatijem čovjeku-pauku na svijetu. U priču nas uvodi tinejdžer iz Brooklyna – Miles Morales koji nam otkriva neograničene mogućnosti Spider-Man svijeta ali i da – nije sam. Obojica kreatora Spider-Man, Stan Lee i Steve Ditko, su umrli 2018. godine. "Spider-Man: Into Spider-Verse" je savršen spomenik.

7. The Rider (Jahač)


Nakon tragične jahačke nesreće mladi rodeo-kauboj Brady upozoren je da su njegovi takmičarski dani završeni. Kad se vrati kući, Brady se počinje pitati ima li za šta živjeti kad više ne može raditi ono što mu daje osjećaj suštine. U pokušaju da vrati kontrolu nad svojom sudbinom Brady traži novi identitet te pokušava redefinirati svoju ideju o tome što znači biti muškarac u srcu Amerike. Jahač je dobro razrađena drama, ali ona dobija svoju moć jer se zasniva na sopstvenim iskustvima Jandreaua, a većina ljudi u njoj igra svoje prave uloge i verzije. Režirao ga je Chloé Zhao.

8. Leave No Trace (Ne ostavljaj trag)


Osam godina od Zimske kosti, režiser ovog filma Debra Granik, ponovo se trijumfuje sa još jednom zrelom, beskompromisnom i pristupačnom dramom, u kojoj nam donosi još jedan uvid u marginalizovani život američkih autsajdera. Veteran Will i njegova kći Tom godinama žive gotovo idiličnim životom izvan sistema u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Sami traže hranu daleko od vlasti, a Will prenosi vještine preživljavanja i moralne vrijednosti svojoj pametnoj i znatiželjnoj kćeri. Kad ih otkriju, potjeraju ih iz parka i predaju ih socijalnim službama. Službe čine sve što mogu da otac i kći ostanu zajedno, ali prilagođavanje društvu veliki je problem, pogotovo za traumatizovanog Willa. 

9. First Man (Prvi čovjek)


Biografska drama redatelja Damiena Chazellea, snimljena prema knjizi Jamesa Hansena i u scenarističkoj adaptaciji Oscarovca Josha Singera (Spotlight). Prvi čovjek najvećih filmskih romansi današnjice, Ryan Gosling u glavnoj ulozi i za njega nekarakterističnom tematskom izletu, sada postaje prvi čovjek na mjesecu. Ovo je filmska priča o NASINOJ misiji da se čovjek spusti na Mjesec, a u fokusu je Nil Armstrong u periodu od 1961. do 1969. godine. Film baziran na knjizi, priča priču o velikom žrtvovanju i cijeni koja je morala biti plaćena u jednoj od najopasnijih misija ikada.

10. Sweet Country (Slatka zemlja)


Vorik Thorntonov južnjački vestern smješten je u Australiji 1920-ih. "Sweet Country" je premijeru imao na festivalu u Veneciji 2017. godine, gdje je autor ovog filma dobio i posebnu nagradu žirija, a posebno je zanimljivo što je režiser ovog filma, Warwick Thornton i sam Aboridžin. Zasigurno se zbog toga može osjetiti i dodatna empatija prema pripadnicima ovog naroda, a mora se priznati da je Thornton briljatno iskoristio australske divljine i krvavu i okrutnu istoriju svoje zemlje.

 

Izvor: bbc

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog