Društvo

Firm Kontrol osvojio bronzanu plaketu za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske

U Istočnom Sarajevu je 14. decembra održano takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske na kojem je firma Firm Kontrol osvojila bronzanu plaketu zajedno sa firmom Prirodno BiH.

Čelinčani Boris i Božidra Gvero, zajedno sa Bojanom Kaurinom i Borisom Maksimovićem, osnovali su firmu Firm Kontrol d.o.o. koja danas razvija i prodaje istoimeni softver. 

Firm Kontrol softver predstavlja evidenciju ponuda, narudžbi, otpremnica i faktura, ali srž sistema su radni nalozi i njihovo praćenje. Softver omogućava da u svakom trenutku znate koja operacija se radi na kojem radnom nalogu s kojeg radnog mjesta i koji konkretno radnik to obavlja. Za one koji se bave serijskom proizvodnjom ovakvo nešto je idealno jer im omogućava da savršeno znaju kako stoje u odnosu na teoretska vremena iz kalkulacija. Pored toga, tu su magacini sirovina, gotovih proizvoda i alata, kao i čitav niz izvještaja o efikasnosti proizvodnje.

Kako su u intervjuu za Frontal kazali ovaj softver se razlikuje od ostalih po tome što se nalazi na internetu i dostupan je u svakom trenutku, sa svakog mjesta.

Jedan od osnivače Božidar Gverić izrazio je veliko zadovoljstvo osvojenom bronzanom plaketom, a osvojeni novac će kako kaže iskoristiti "djelimično za dodatnu promociju softvera".

„Moram da priznam da smo izuzetno zadovoljni kako ishodom ovog takmičenja, tako i samim njegovim tokom. Takmičenje je veoma pametno osmišljeno i tokom ovih devet mjeseci, koliko je trajalo, imali smo priliku da dosta toga naučimo. Neke stvari smo već znali iz iskustva, ili bolje da kažem da smo ih naučili na teži način, jer smo mi u tržišnu realizaciju naše ideje krenuli već ranije, ali nekome ko ima samo ideju bez nekog konkretnijeg znanja o tržišnim prilikama ovaj program može da bude od neprocjenjive koristi. Кonkurencija je zaista bila jaka i članovi žirija su više puta napomenuli da su svi zasluženo ušli u finale i da u toj zadnjoj fazi samo finese odlučuju. Od svih ekipa u finalu samo smo mi i ekipa iz Teslića imali realizovane inovacije odnosno registrovane firme. Novčani dio nagrade iskoristićemo djelimično za dodatnu promociju našeg softvera, a dio ćemo iskoristiti za pokrivanje trenutnih troškova. Iskoristio bih ovu priliku da se još jednom zahvalim svim privrednicima koji koriste naš softver jer su mnogo prije ove nagrade shvatili njegovu vrijednost i potencijal“, kazao je Gverić. 


Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije RS u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Svi koji žele nešto više da saznaju o ovom softveru mogu da se informišu na stranici http://www.firmkontrol.com ili da pošalju upit na info@firmkontrol.com.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog