Politika

Dodik: U Sarajevu se vodi politika "kreni da nigdje ne stigneš"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je za "Glas Srpske" a komentarišući bošnjačku blokadu izbora Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da ako strankama iz FBiH nije stalo do funkcionisanja BiH, njemu je stalo još manje.

Dodik je dodao da je spreman da se još ove sedmice održi sjednica Predsjedništva na kojoj bi Tegeltija bio imenovan, ali je istakao i da u ovom trenutku ne može reći da li će sjednica biti zakazana.

- Niko ne spori da Srbima pripada to mjesto. Koliko znam iz razgovora sa predstavnicima stranaka  u FBiH, nije sporno ništa ni oko imena Zorana Tegeltije, ali ne znam zašto se s tim odugovlači. Ako neće, neka kažu, možemo i mi da blokiramo - rekao je Dodik.

On je istakao da po zakonu u roku od 15 dana od formiranja Predstavničkog doma, Predsjedništvo BiH treba da donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg.

- Taj zakon ne poštuju, ali se pozivaju na zakon kada je u pitanju zastava Republike Srpske. Neki od članova Predsjedništva BiH zaustavljaju formiranje Savjeta ministara BiH zbog nekih svojih uslova - rekao je Dodik.

Dodao je da su i zvaničnici iz SDP-a i bloka koji je okupljen oko ove stranke postavili svoje uslove koji služe  samo za propagandu.

- Realno, odnos snaga je takav da iz Republike Srpske dolazimo mi koji učestvujemo u institucijama BiH i spremni smo da radimo. Ako neko ne želi da radi, neka onda kažu. Meni je draže biti u Banjaluci nego u Sarajevu - poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše uslov hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da je uslov za njegov glas podrške predsjedavajućem Savjeta ministara podrška Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP), Dodik je odgovorio da i on može postaviti neke svoje uslove, ali da se pita kamo to vodi.

- Mene obavezuje Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske i toga se držim. Opstrukcija formiranja Savjeta ministara locirana je u FBiH, gdje odugovlače sa uspostavljanjem vlasti. FBiH gotovo da nema šanse da u narednih tri ili četiri mjeseca formira strukturu vlasti. Ukoliko to bude razlog čekanja da se formira Savjet ministara na nivou BiH, onda i ne vidim razlog da uopšte tamo radim - rekao je Dodik.

On je istakao da se u Sarajevu vodi politika “kreni da nigdje ne stigneš”, pa tako i u vezi sa formiranjem Savjeta ministara.

- Srpska je formirala svoje politike i spremni smo da konstituišemo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa evropskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u tu nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojem se stalno nešto kalkuliše na sitno, i nikada se ništa ne može napraviti na krupno - kazao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da vodi politiku koja bi se odnosila na onemogućavanje funkcionisanja institucija, ali da se na primjeru FBiH sada može vidjeti kako to izgleda.

- U Sarajevu od strane Bošnjaka postoji opstrukcija i kažu “polako ćemo, da vidimo kako ćemo”, a ne znam šta da vide “kako ćemo” - rekao je Dodik.

Komšić: Moj uslov je MAP

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske” da  o tome zašto se odugovlači sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara “treba pitati koalicione partnere”.

- Kada se Dodik i Šefik Džaferović kao koalicioni partneri u vlasti dogovore, ja neću biti prepreka. Ako Dodik hoće moj glas bez Džaferovića, samo je jedan uslov, a to je MAP - rekao je Komšić.


Izvor: glassrpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog