Sport

Kup Bosne i Hercegovine mijenja naziv u Kup Mirze Delibašića

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH donio je odluku da Kup Bosne i Hercegovine od sezone 2018/19. nosi naziv Kup Mirze Delibašića, prenosi Anadolija.

Iz KS BiH su se zahvalili porodici jednog od najboljih sportisa BiH u istoriji što su dozvolili da se koristi ime Mirze Delibašića.

“Smatram da je inicijativa ljudi iz KS BiH da daju ime Kupu po Mirzi Delibašiću dobra. Ime najboljeg sportiste svih vremena tu i pripada i trebalo bi takmičenju dati na važnosti i prestižu. Neka budući osvajači s ponosom taj trofej čuvaju u svojim vitrinama, na taj način čuvajući od zaborava Kinđetov lik i djelo“, kazao je Danko Delibašić, Mirzin sin za zvaničnu internet stranicu KS BiH.

Mirza Delibašić, rođen je 5. januara 1954. godine u Tuzli, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu. Tokom karijere nastupao je za tuzlansku Slobodu, sarajevsku Bosnu i Real Madrid. Sa Bosnom je 1979. godine osvojio naslov šampiona Evrope. Bio je reprezentativac SFR Jugoslavije s kojom je bio šampion svijeta (1979. godina) i dva puta Evrope (1975. i 1977.) te olimpijski pobjednik (1980.).

 


Izvor: anadolija
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog