Republika Srpska

Privredna komora RS: Neprihvatljivo poskupljenje struje

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj, i to već od 1. januara 2019. godine, može imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke preduzeća, njihove ugovorne odnose i planove, upozorila je Privredna komora RS koja je zatražila hitan sastanak sa predstavnicima vlasti RS kako bi se sagledale negativne posljedice i pronašlo povoljnije rješenje.

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru RS, Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi sa prijedlogom poskupljenja električne energije u Srpskoj, koje je za privrednike apsolutno neprihvatljivo.

Privredna komora RS saopštila je danas da je suočena sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom.

Iz Komore naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“.

"Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 odsto do 16,92 odsto u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će poskupljenje struje anulirati efekte drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka naše privrede.

"Povećanjem cijene električne energije šalje se negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja", navode iz Komore.

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog