Republika Srpska

Počela isplata dječijeg dodatka

Javni fond za dječiju zaštitu počeo je danas, ranije nego uobičajeno, isplatu prava iz sistema dječije zaštite u Republici Srpskoj da bi izašli u susret korisnicima u vrijeme pred praznike, rekao je direktor ovog fonda Nedeljko Jović.

"Odlučili smo da prava iz Zakona o dječijoj zaštiti za decembar, umjesto u januaru, isplatimo prije predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika i da pokušamo da obradujemo naše korisnike sredstvima koja većini porodica mnogo znače", rekao je Jović. 

On je podsjetio da su sva prava iz sistema dječije zaštite u 2018. godini isplaćivana redovno, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. 

Jović je rekao da će isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka za decembar početi danas, a sutra prava na pomoć za opremu novorođenčeta i pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete. 

Za redovnu isplatu prava iz Zakona o dječijoj zaštiti za decembar ove godine obezbijeđen je dodatak na djecu u iznosu od 1.110.427 KM za 19.050 djece, odnosno 13.159 korisnika - roditelja.

"Za materinski dodatak (po prethodnom Zakonu) obezbijeđeno je 210 KM - 70 KM po djetetu za troje djece, odnosno tri majke porodilje. Materinski dodatak /iznos od 405 KM po majci porodilji) ukupno iznosi 1.901.475 KM za 4.695 majki porodilja", rekao je Jović. 

Jović je podsjetio da je za pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete obezbijeđeno 58.050 KM za 96 majki porodilja, odnosno 84 trećerođene i 17 četvrtorođene djece. 

"Za pravo na pomoć za opremu novorođenčeta obezbijeđeno je 140.500 KM za 550 majki porodilja, odnosno 562 novorođenčadi", rekao je Jović.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog