Svijet

Прослава Божића у свијету

Најрадоснији хришћански вјерски празник - Божић, прославља се широм свијета.

Предсједник Русије Владимир Путин присуствовао је божићној литургији у Цркви Преображења у Санкт Петербургу. Литургију је служио старјешина цркве Николај Бриндин. У Цркви је било много вјерника међу њима доста дјеце. Празничној служби је присуствовао и вршилац дужности гувернатора Санкт Петербурга.

Руски предсједник је у тој цркви чекао Божић 2012. године, када је био премијер Русије. Путин је тада рекао новинарима да је у тој цркви крштен.

Божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил. Служби је присуствовао премијер Дмитриј Медведев. У главној руској цркви окупило се неколико хиљада вјерника. Међу присутнима су, осим премијера, били чланови Савјета Федерације, посланици Државне думе и други високи званичници.

Патријарх Коптске православне цркве предводио је поноћну божићну литургију у Каиру, којој је присуствовао и предсједник Египта Абдел Фатах ел Сиси. Литургија је одржана уз велике мјере безбједности.

Широм Египта војници су се у пуној борбеној опреми придружили полицајцима у заштити вјерских објеката који су више пута била мета терористичких напада. На улазима у коптске цркве били су  метални детектори, а обезбјеђење је претресало људе.

Божић 7. јануара поред Српске православне цркве, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој који поштују јулијански календар.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog