Društvo

Slučaj novinarke BHRT, Svjetlane Topalić: Da li je zabranjeno čestitati 9.januar?!

Prođe 9. januar, proslavi se Dan Republike Srpske, ali strasti na relaciji Federacija – Republika Srpska se ne smiruju. Nakon što je jučerašnji dan u Srpskoj obilježen svečano i radosno, iz Federacije ipak stižu poruke mržnje i ogorčenosti, posebno prema novinarki BHRT-a Svjetlani Topalić.

Naime, urednica i producent Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Svjetlana Topalić je juče na svom javnom Twitter nalogu čestitala Dan Republike Srpske, uz poruku „Srećan ti rođendan, Republiko!“, što je izazvalo brojne negativne reakcije i komentare.

Nakon ove objave, Topalićeva je napisala još jednom „Hoćete opet?! Srećan ti rođendan, Republiko!“, da bi potom oštro poručila svima: „Za sve vas koji imate vremena da rovite po mom profilu i mislite da ste otkrili toplu vodu, poruka: bolje vam je da nešto konstruktivno radite, a ne da zovete novinare i cičite zbog mojih tvitova“.


I dok su mediji u Federaciji ekspresno osudili ovaj postupak nazivajući ga „skandaloznim“, građani su preplavili Twitter mržnjom i ružnim komentarima prema Topalićevoj. Zbog čega su se digli na linč novinarke kada je svima jasno da je ona to napisala na svom ličnom Twitter profilu, što dakle, predstavlja njen lični stav, a ne stav medijske kuće iz koje dolazi. Otkad je zabranjena sloboda izražavanja?!

Kako prenose federalni mediji građani su ogorčeni jer kako kažu „prima platu s leđa građana BiH“, očito zaboravljajući činjenicu da su građani Republike Srpske, građani i Bosne i Hercegovine. Pa zar se i Ramiz Salkić ne finansira s leđa građana Republike Srpske a radi protiv njenih interesa i interesa njenog naroda?! Primjera je mnogo, ali krivac je uvijek samo jedna strana a zna se i koja.

Svjetlana je na Twitter-u obrazložila ovaj postupak, navodeći da „nije nezakonito čestitati rođendan, a da je riječ republika sadržana u nazivu Republika Srpska“. Takođe, navela je i da u njenoj čestitki nema mržnje, dok je u komentarima upućenim njoj čista mržnja.


Prijetnje i poruke mržnje novinarki BHRT-a Svjetlani Topalić osudila je generalna sekretarica Udruženja BH novinara, Borka Rudić.

"Niko normalan ne može prihvatiti prijetnje i izlive mržnje u javnom komunikacijskom prostoru, pogotovu zbog privatnih poruka na društvenim mrežama. Osuđujem prijetnje upućene Svjetlani Topalić, pozivam je da te poruke i prijetnje proslijedi policiji i zatraži provođenje istrage i pravnih radnji koje će dovesti do sankcioniranja onih koji šalju prijeteće poruke ili pišu komentare sa govorom mržnje na društvenim mrežama i na news portalima. Prijetnje su krivično djelo i nikako ne mogu biti konzumiranje prava na slobodu izražavanja, i kao takve moraju biti sankcionirane u skladu sa postojećim zakonima. Podsjećam isto tako da su urednici portala odgovorni za komentare koji se postavljaju ispod vijesti i moraju biti svjesni da je toleriranje komentara punih mržnje i prijetnji njihova odgovornost i zbog toga takođe mogu biti procesuirani. Pozivam urednike da brišu te komentare ili da zaključaju mogućnost komentiranja ispod vijesti koje mogu dovesti u pitanje život i sigurnost bilo koga, a u ovom slučaju urednice BHT Svjetlane Topalić", kazala je Rudić za Frontal.

Ona se osvrnula i na drugu dimenziju ove priče, a to je kako ističe "povezivanje privatnog odnosa i mišljenja prema obilježavanju Dana Republike Srpske  sa uredničkom pozicijom koju obnaša Svjetlana Topalić  u BHT".

"Uz osude prijetnji i hitan zahtjev za sankcioniranje osoba koje stoje iza njih,  smatram važnim istaknuti kako ovaj slučaj ima i drugu dimenziju - a to je povezivanje privatnog odnosa i mišljenja prema obilježavanju Dana Republike Srpske sa uredničkom pozicijom koju obnaša Svjetlana Topalić  u BHT  i odlukom o načinu izvještavanja o jučerašnjem događaju u Banjaluci.  Činjenica da su iz BHT u izjavama za medije objašnjavali kako su tražili "mišljenje jednog sudije Ustavnog suda BiH" o tome koju će treminologiju koristiti prilikom izvještavanja iz Banjaluke je žalosna, ide na štetu novinarske etike i ključnih vrijednosti ove profesije. To je veliki problem i dokaz kako je urednička politika BHRT u krizi; bez objektivnih,  principijelnih i profesionalnih uredničkih stavova i strategija, kako je podložna ad hoc odlukama i ličnim stavovima, te pod snažnim uticajem privatnih i/ili političkih  preferencija onih koji trenutno uređuju  programe vijesti BHRT. Imali smo sličnu situaciju sa komemoracijom žrtvama genocida  u Srebrenici, lični odnosi pojednih urednika i novinara odlučuju na koji način će se imenovati Kosovo u porgramu BHRT, itd.... To takođe  govori i o ozbiljnoj krizi novinarstva u ovoj kući, u kojoj su gotovo zaboravljene vrijednosti profesionalne novinarske distance i kritičkog promišljanja svih događaja, odluka  i pojava u javnom prostoru BiH", kazala je Rudić.

Ipak, postavlja se pitanje: zašto Federaciji BiH toliko smeta Dan Republike Srpske i zašto su zatražili osporavanje Zakona o Danu Republike Srpske? Zašto su strasti u Federaciji BiH toliko uzburkane i čemu tolika nervoza? 

Kao da se baš na taj dan svake godine cijela Federacija BiH uroti i digne protiv svojih komšija u Srpskoj, pa su tako i društvene mreže preplavljenje riječima mržnje i prijetnjama, kako od strane građana tako i od strane federalnih medija. 

A kako bi bilo da samo jedan 9. januar oni koji ga osporavaju zaborave na Srbe i Srpsku, da zaborave i na Dodika i na sve srpske političare, i okrenu se rješavanju sopstvenih problema kojih imaju i previše. Zar ne bismo trebali prestati sa dizanjem tenzija u zajedničkoj Bosni i Hercegovini, koju čine dva ravnopravna entiteta, koji vape za stabilnošću i prosperitetom svojih građana, vape za sigurnošću, mirom...Gdje je kraj ovom ludilu?! Slavite i 9.januar, i 01.mart, slavite šta hoćete, samo slavite. 

Dobro je dok se slavi...ne daj bože nečeg drugog!

 

Autor: Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog