Svijet

Tramp ponovo prijeti — moguće vanredno stanje

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je zaprijetio da će proglasiti vanredno stanje kako bi obezbijedio finansijska sredstva za zid na granici SAD i Meksika, bez odobrenja Kongresa.

„Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje“, rekao je Tramp novinarima.

Predsjednik SAD, koji je u četvrtak obišao patrolnu stanicu na granici u Makalenu u Teksasu, rekao je da će ukoliko Kongres ne odobri finansijska sredstva za izgradnju zida, vjerovatno proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao poslanike.

Tramp odbija da potpiše zakon za finansiranje i ponovo otvaranje Vlade, ukoliko on ne uključuje 5,7 milijardi dolara za postavljanje fizičke barijere duž granice SAD i Meksika.

Djelimična blokada rada Vlade traje već 21 dan, zbog čega oko 80.000 federalnih službenika ne prima platu, podsjeća Bi-Bi-Si.

Zbog djelimične blokade rada Vlade SAD, američki predsjednik je otkazao i učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, gdje je prvobitno planirao da putuje kasnije ovog mjeseca.

Trampov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je njegovo ključno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

 

Izvor: sputniknews
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog