Svijet

Zašto finske bebe spavaju u kartonskim kutijama

Već 75 godina trudnice u Finskoj dobijaju kutiju od države. U kutiji se nalaze kompleti odjeće za bebe, plahte i igračke, a kutije se mogu koristiti kao krevet.

Neki kažu da je pomogla Finskoj da dostigne jednu od najnižih stopa smrtnosti dojenčadi na svijetu. To je tradicija koja datira iz 1930-ih i osmišljena je da svoj djeci u Finskoj, pruži jednak početak u životu.

Materinski paket - poklon od vlade - dostupan je svim trudnicama.

Sadrži odjeću za spavanje, vreću za spavanje, vanjsku opremu, proizvode za kupanje za bebu, kao i pelene, posteljinu i mali madrac.

Sa dušekom na dnu, kutija postaje bebin prvi krevet. Mnoga djeca, iz svih društvenih sredina, prvi put drijemaju u kartonskim kutijama.

Majke mogu da biraju između uzimanja kutije ili novčane pomoći, koja iznosi 140 eura, ali 95% se opredjeljuje za kutiju, jer vrijedi mnogo više.

Ispočetka, program je bio dostupan samo porodicama sa niskim primanjima, ali se to promijenilo 1949. godine.

"Ne samo da je to bilo ponuđeno svim budućim majkama, već je novi zakon značio da za potrebe da se dobije grant, ili porodiljska kutija, majke su morale da posjete ljekara ili opštinsku prenatalnu kliniku prije četvrtog mjeseca trudnoće", kaže Heidi Liesivesi, koja radi u "Kela" - Zavodu za socijalno osiguranje u Finskoj.

Dakle, kutija je dala majkama ono što im je bilo potrebno da se brinu o svojoj bebi, ali je takođe pomoglo da se trudnice prebace u ruke doktora i medicinskih sestara u novonastaloj socijalnoj državi Finske.

U 1930-ima Finska je bila siromašna zemlja, a smrtnost dojenčadi bila je visoka - 65 od 1000 beba je umrlo. Međutim, brojke su se ubrzano poboljšavale u decenijama koje su uslijedile.

Istorija materinskog paketa


1938: Uveden je Zakon o finskim subvencijama za materinstvo - dvije trećine žena koje su rodile te godine imaju pravo na novčanu pomoć, porodiljski paket ili mješavinu i jednog i drugog

Pakovanje se može koristiti kao krevetac, jer najsiromašniji domovi nisu uvijek imali čisto mjesto za bebu.

1940-e: Uprkos ratnim nestašicama, plan je nastavljen, jer su mnogi Finci izgubili domove prilikom bombardovanja i evakuacije

1942-6: Papir je zamijenio tkaninu za predmete kao što su omotači za povijanje 

1949: Uklonjeno testiranje prihoda, paket ponuđen svim majkama u Finskoj 


1957: Tkanine i materijali za šivenje potpuno zamjenjeni gotovim odjevnim predmetima

1969: Jednokratne pelene su dodane u paket

1970: Pamučne stvari lake za pranje i šareni uzorci zamjenjuju bijelu odjeću koja se ne rasteže

2006: Ponovno su uvedene pelene od tkanine, izostavljena boca kako bi se podstaklo dojenje


 

Izvor: bbc

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog