Zanimljivosti

Ko je bila Evelyn Dove, žena kojoj je Google posvetio današnju naslovnicu?

Google Doodle odaje počast Evelyn Mary Dove - britanskoj pjevačici i glumici za koju možda niste čuli, ali koja je imala veliki uticaja na Britaniju koji se i danas zadržao.

Svi koji su danas otvorili Google, nisu mogli a da ne primjete današnji Doodle koji je posvećen Evelyn Dove.


Evelyn Mary Dove je rođena na danšnji datum 1902. u Londonu. Bila je najmlađa od dvoje djece, imala je starijeg brata Frenka koji je studirao na Oksfordu prije nego što se borio za Britaniju u Prvom svjetskom ratu. Tokom svog boravka u oružanim snagama, Frank je dobio vojnu medalju.

Od malih nogu, Dove je pokazivala afinitete prema muzici, sa svojim izuzetnim talentom, pjevanjem i klavirskim sjajem.

Studirala je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji od 1917. do 1919. godine. Njena godina diplomiranja bila je razlog za dvostruku proslavu kada se udala za supruga Miltona Alfonso Lukea.

Dove se kasnije udavala još dva puta, za Felix Allena, a potom za William Newton Brantley, s kojim je ostala do svoje smrti.

Ubrzo nakon završenog fakulteta pridružila se SSO-u (Southern Syncopated Orchestra), bend sastavljen od britanskih muzičara iz Zapadne Indije, Zapadne Afrike i Amerike.

Grupa je pomagala da se uvede i popularizuje crna muzika širom Velike Britanije.

Pjevala pred Staljinom

SSO je putovao širom Velike Britanije, ali je u oktobru 1921. godine tragedija pogodila brod kojim su plovili od Glasgowa do Dublina sudarivši se s drugim brodom. 35 putnika je nastradalo kada je potonuo na zapadnoj obali Škotske.

Dove je preživjela i nastavila da nastupa, a 1925. se pridružila grupi "Chocolate Kiddies", grupi sa sjedištem u SAD-u. Nakon toga njena karijera je krenula uzlaznom putanjom. Nastupala je čak i pred sovjetskim diktatorom Jozefom Staljinom u SSSR-u.

Vrhunac njene karijere bio je između 1939. i 1949. godine kada je imala redovnu ulogu na BBC radiju, učestvujući kao pjevačica u šou "Serenade in Sepia",  koji je toliko postao popularan da je kasnije postao TV emisija.

Imala je i uloge u West Endu.

Veći dio njenog života zabilježio je Stephen Bourne, koji ju je istraživao za rječnik nacionalne biografije.

Godine 1987. Dove je umrla u Epsomu, Surrey, nakon upale pluća u 84. godini života.

 

Izvor: thesun

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog