Nauka

Proklijale prve biljke na Mjesecu

Sjeme koje je kineska misija Chang'e-4 odnijela na Mjesec, proklijalo je, javila je Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenosi Bi-Bi-Si.

To je prvi put da je biološka materija narasla na Mesecu i smatra se značajnim korakom ka dugoročnom istraživanju svemira.

Chang'e 4 je prva misija koja se spustila i istražuje udaljenu stranu Mjeseca, okrenutu od Zemlje.

Biljke su uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici i ranije, ali nikada na Mjesecu.

Sposobnost uzgoja biljaka na Mjesecu biće sastavni dio dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dvije i pol godine. To bi značilo da bi astronauti mogli koristiti hranu iz sopstvenog uzgoja u svemiru, smanjujući potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se snabdjeli.

Kineska lunarni modul Chang'e-4 je nosio sjemenke pamuka i krompira, kvasac i jaja voćne mušice. Biljke se nalaze u zatvorenoj posudi na letjelici. Usjevi će pokušati da formiraju mini biosferu - vještačko, samoodrživo okruženje.

Kineski državni mediji su javili da su iz sjemena pamuka sada narasli pupoljci, odnosno da su niknule prve biljčice.

Zvanični glasnik vladajuće Komunističke partije, "People's Daily", je na tviter profilu objavio sliku proklijalog sjemena, rekavši da to predstavlja "završetak prvog biološkog eksperimenta čovječanstva na Mesecu".

 

 

Fred Votson, astronom australskog opservatorija, izjavio je za Bi-Bi-Si da su ovo "dobre vijesti".

"To uakzuje da možda neće biti nepremostivih problema za astronaute u budućnosti koji pokušavaju da uzgajaju svoje usjeve na Mjesecu u kontrolisanom okruženju", kazao je Votson.

"Postoji veliko zanimanje za postavljanjem baze na Mjesecu, koja bi mogla služiti kao stajalište prilikom letova na Mars jer je relativno blizu Zemlje", objasnio je.

Profesor Xie Gengxin, voditelj projekta mini ekosistema na Chang'e-4, rekao je: "Mi smo razmotrili budući opstanak u svemiru. Upoznavanje sa rastom ovih biljaka u nisko-gravitacionom okruženju omogućilo bi nam da postavimo temelje za naše buduće uspostavljanje svemirske baze."

On je rekao da bi pamuk na kraju mogao da se koristi za odjeću, dok bi krompir mogao da bude izvor hrane za astronaute i uljanu repicu za naftu.

Kineska novinska agencija Xinhua saopštila je da je sjeme bilo uspavano korištenjem "biološke tehnologije" tokom 20-dnevnog putovanja od Zemlje do Mjeseca.

 

Izvor: bbc.com

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog